Multi dintre noi nu obisnuim sa cumparam stafide pentru ca ni se pare ca sunt acele fructe folosite doar la cozonaci si checuri, in perioada sarbatorilor. Nutritionistii sunt, insa, de alta parere. Ei considera stafidele ca fiind, de departe, cele mai sanatoase dintre fructele uscate, care trebuie consumate frecvent ca gustari intre mese, dar si cu cereale si lapte. Un avantaj foarte mare al stafidelor este ca ele contin suficiente zaharuri cat sa ne anuleze nevoia de dulce si sa ne dea o senzatie de satietate pentru mult timp. De aceea, ele sunt recomandate in curele de slabire. Nutritionistii recomanda, insa, ca ele sa fie consumate cu moderatie deoarece sunt destul de bogate caloric, la 100 de grame de stafide avem cam 300 de calorii. Care sunt cele mai importante beneficii ale stafidelor pentru sanatate? 1. Sunt bogate in antioxidanti, in special fier, care ajuta la distrugerea radicalilor liberi si, implicit, la prevenirea unor boli grave cum ar fi cancerul. De asemenea, antioxidantii intervin in procesul de eliminare a colesterolului. 2. Contin potasiu, de aceea sunt recomandate persoanelor care au probleme cu ritmul cardiac sau cu tensiunea arteriala. Ele ajuta la normalizarea activitatii cardiace. 3. Contin boron, un mineral putin cunoscut pentru sanatatea noastra, insa foarte necesar pentru sanatatea oaselor si pentru ameliorarea osteoporozei. 4. Sunt bogate in fibre, care imbunatatesc digestia, previn constipatia si alte probleme digestive. De asemenea, stafidele au efect laxativ si sunt recomandate in tratamentul constipatiei. 5. Sunt energizante, gratie fructozei si glucozei pe care organismul le transforma foarte usor in energie. 6. Datorita continutului de calciu si vitamine de tip B, stafidele previn instalarea anemiei. 7. Contin betacaroten si vitamina A care imbunatatesc vederea si scad riscul de a dezvolta boli degenerative. 8. Cresc apetitul sexual, deoarece contin arginina, o substanta care creste senzatia de excitare si energizeaza organismul. 9. Daca ai probleme cu aciditatea gastrica, atunci ar trebui sa apelezi la stafide. Ele contin potasiu si magneziu care favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si reduc aciditatea gastrica. Mananca acum cea mai sanatoasa gustare! 10. Stafidele contin niste substante numite fitonutrienti polifenolici care au proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Aceste substante ajuta la scaderea febrei si distrug bacteriile care provoaca infectiile. 11. Stafidele nu contin gluten, de aceea pot fi consumate si de persoanele care au intoleranta la acest tip de substanta. 12. Ca si strugurii, stafidele contin resveratrol, o substanta care protejeaza organismul de cancer de colon si prostata, dar si de boli degenerative sau de inima. Despre resveratrol se mai stie ca ajuta la prevenirea imbatranirii premature. 13. Merg combinate cu orice fara sa creeze probleme de digestie. Zilnic poti manca intre 70 si 100 de grame de stafide, la una dintre cele doua gustari. Le poti adauga in cereale dimineata sau in iaurt. Stafidele sunt o sursa foarte buna de zaharuri sanatoase, sunt indicate in perioadele de convalesenta, dupa eforturi sustinute fizice sau intelectuale. Stiai ca stafifele pot fi ingredient de baza in mancare? Poti incerca una din retetele noastre: Pui cu lamaie, ustoroi si stafide , Spanac cu stafide sau Legume gratinate cu parmezan si stafide. Spune-ne care ti-a placut mai mult.