Top 12 alimente anti-imbatranire

Top 12 alimente anti-imbatranire

Daca vrei sa iti mentii cat mai mult timp corpul tanar si in stare buna de functionare, ar fi cazul sa incluzi in dieta ta anumite alimente care reusesc sa incetineasca procesul de imbatranire. In acest fel o sa te feresti de boli si o sa ai energie sa faci tot felul de lucruri. Cine spune ca la 45 de ani nu putem avea planuri ca la 20 de ani? Cu o alimentatie sanatoasa putem sa facem asta.

Care sunt cele mai bune alimente anti-imbatranire?

1. Avocado
Avocado este plin de grasimi bune care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Ei sunt plini de fibre care ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din organism si, in acest fel, la mentinereaConsumul regulat de avocado creste nivelul de energie al organismului, imbunatateste concentrarea si mentine pielea hidratata si sanatoasa. Studiile au aratat ca un consum regulat de avocado scade colesterolul cu 22 de procente. De asemenea, datorita acizilor grasi omega-3, consumul de avocado reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau boli de oase. Cum trebuie consumat? Cel mai bine in salata sau pe paine, in felul asta nutrientii se absorb cel mai bine in organism.

2. Produse din soia
Consumate moderat, produsele din soia au efect anti-imbatranire, studiile demonstrand ca persoanele care consuma soia regulat traiesc mai mult. Dovada stau japonezii, care sunt unul dintre cele mai longevive popoare ale planetei. Avantajul consumului de soia mai este ca este bogata in lecitina care, dupa cum stim, ajuta la imbunatatirea memoriei. Soia mai contine fitoestrogeni in principal izoflavon care vine in sustinerea sistemului hormonal feminin, ameliorand simptomele menopauzei la femei.

3. Fructe goji
Sunt pline de antioxidanti, stimuleaza imunitatea, ajuta digestia, scad nivelul de colesterol, contin multa vitamina C si dau energie organismului. Fructele goji energizeaza organismul si, cel mai important, incetinesc procesul de imbatranire. Studiile au aratat ca un consum regulat de fructe goji atenueaza ridurile si cresc nivelul de colagen din piele. Este recomandat sa fie consumate in iaurturi si salate.

4. Ulei de masline
Nu mai e un secret pentru nimeni ca persoanele care tin dieta mediteraneana traiesc mai mult? Unul din motivele pentru care dieta mediteraneana este atat de sanatoasa este uleiul de masline. Uleiul de masline scade nivelul colesterolului, protejeaza organismul de cancer si reduce riscul de boli cardiovasculare. Este un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism. Uleiul de masline te tine departe de efectele imbatranirii, asadar include-l zilnic in dieta ta.

5. Afine
De fiecare data cand gasiti afine, nu ezitati si cumparati, acestea sunt foarte sanatoase si, din pacate, se gasesc destul de rar. Aceste fructe contin licopen si beta-caroten care protejeaza pielea de razele ultraviolete, au efecte anti-imbatranire si previn bolile degenerative cauzate de varsta. Afinele cel mai mare numar de antioxidanti dintre toate fructele, esentiali impotriva oxidarii celulelor si formarea radicalilor liberi, ajuta la inhibarea bacteriilor de tip E.coli, foarte periculoase pentru stomac si intestine atunci cand se activeaza in organism, iar antocianozidele din afine (cele care dau culoarea albastru inchis) impiedica procesul de deteriorare a vederii.

6. Agrise
Ca si afinele, agrisele se gasesc doar in sezon in piete, de aceea e bine sa profitam cand le gasim si sa cumparam cat mai multe. Nu numai ca incetinesc procesul de imbatranire, dar si mentin inima sanatoasa. Agrisele scad colesterolul, intaresc sistemul imunitar, cresc puterea se concentrare, mentin rinichii sanatosi si sunt considerate adevarate energizante naturale.

7. Ciocolata neagra
Iti este pofta de ceva dulce? Nu trebuie sa dai iama in cofetarii, ci doar la frigider. Ciocolata neagra ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea creierului activ, reduce tensiunea arteriala si este bogata in antioxidanti, in special in flavonoizi. O ciocolata neagra contine cam 53 de miligrame de flavonoizi, iar una cu lapte mai putin de 14 miligrame. De asemenea, ea contine contine 327 mg de magneziu la 100 de grame, asigurandu-ne necesarul zilnic de magneziu.

8. Nuci
Nucile sunt bogate in vitamina E care protejeaza neuronii si impiedica deteriorarea capacitatii cognitive. Vitamina E constituie un antioxidant important care scade riscul pierderilor de memorie cauzate de inaintarea in varsta. Nucile contin grasimi sanatoase care nu cresc colesterolul, ci il mentin in limite normale. Ele mai sunt o sursa buna de proteine si calciu.



9. Peste

Fie ca e somon, dorada, macrou sau alt peste, acest aliment este foarte sanatos pentru creier si pentru intregul organism. Pestele contine acizi grasi Omega-3, despre care se stie ca fac minuni pentru sanatate. Nutritionistii recomanda sa inlocuiti carnea rosie cu carne de peste. Studiile au aratat ca un consum regulat de peste creste speranta de viata si mentine organismul sanatos si tanar. O dovada in acest sens stau, bineinteles, tot japonezii.

10. Salata verde
Salata verde si orice alte frunze comestibile reprezinta sanatate curata, atat pentru creier, cat si pentru intreg organismul. Salatele verzi, spanacul si alte frunze pe care le mancam sunt pline de antioxidanti si vitamine. Studiile neurologice au demonstrat ca persoanele care mananca in fiecare zi salata verde reusesc sa se concentreze mai bine. De asemenea, s-a mai aratat ca un consum mare de verdeturi ajuta la detoxifierea organismului si la intarzierea efectelor imbatranirii.

11. Struguri rosii
Conform testelor realizate de cercetatori pe animale, strugurii rosii contin un antioxidant numit resveratrol care se pare ca ajuta la prelungirea vietii. Resveratrolul are proprietati antiinflamatorii si anticoagulante, care mentin inima sanatoasa. Acesta este si motivul pentru care vinul rosu este foarte sanatos, bineinteles daca este consumat cu moderatie.

12. Ceai verde
Ceaiul verde este bogat in antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire si ajuta la scaderea sanselor de dobandire a cancerului sau a problemelor de inima. Intre trei si cinci cesti pe zi reprezinta cantitatea ideala, sau echivalentul a doua cani mari. Oamenii de stiinta spun ca ne putem simti mai tineri cu 5 ani daca bem ceai verde sau ceai oolong zilnic.