5 idei pentru o cina usoara si sanatoasa

5 idei pentru o cina usoara si sanatoasa

Indiferent daca tii cura de slabire sau nu, este important sa nu mananci cu doua ore inainte de culcare. Acest lucru iti afecteaza calitatea somnului si duce la acumularea de kilograme nedorite. Daca pentru micul dejun ni se recomanda sa mancam cat mai bine pentru a avea energie in prima parte a zilei, pentru cina nutritionistii sunt de parere ca trebuie sa alegem alimente care se digera cat mai usor, ca sa nu avem probleme cu tranzitul intestinal si nici cu stomacul.

Iti recomandam 5 retete pentru o cina usoara si sanatoasa:

1. SUPA DE BROCCOLI CU CRUTOANE

Supa de broccoli este extrem de sanatoasa, gustoasa si usor de preparat. Nu uitati ca broccoli este leguma cea mai bogata in fier si are importante beneficii pentru sanatate. Broccoli este un important aliment in lupta contra cancerului, ajutand la distrugerea cantitatilor mari de estrogen care pot cauza cancerul de san la femei.

Ingrediente:
– o ceapa tocata marunt;
– o jumatate de kilogram de broccoli;
– 1 morcov tocat marunt;
– 1 cartof;
– 2 linguri ulei de masline;
– 2-3 catei de usturoi pisati;
– sare si piper dupa gust;
– o ceasca de smantana.

Mod de preparare:
– Taiati bucatile de broccoli cat mai marunt;
– Puneti uleiul la incins, adaugati usturoiul si lasati-l sa se caleasca vreo 30 de secunde, dupa care puneti ceapa si morcovul. Acoperiti-le si lasati-le vreo 5-6 minute.
– Adaugati bucatile de broccoli, sare si piper dupa gust. Lasati-le sa se caleasca si ele vreo cateva minute, dupa care adaugati 2 cani de apa plus cartoful tocat cat mai mic.
– Lasati sa fiarba vreo 10 minute, dupa care amestecati toata compozitia cu blenderul ca sa se uniformizeze.
– Adaugati smantana si amestecati bine.
– Serviti cu crutoane.

La fel de buna este si supa crema de conopida. Reteta o gasiti aici.

 

2. PUI INABUSIT CU SOS DE LAMAIE SI CIUPERCI SERVIT CU OREZ

Puiul inabusit cu sos de lamaie si ciuperci este o reteta usor de preparat, care nu o sa va ia mai mult de 45 de minute. Pe langa faptul ca nu ingrasa, este foarte delicioasa si o sa fie apreciata de toata familia.

Ingrediente:
– 2 linguri de ulei de masline;
– 4 piepti de pui dezosati;
– sare si piper;
– sucul de la 2 lamai;
– 200 de grame de ciuperci taiate in sferturi;
– o jumatate de cana de bulion;
– 5-6 fire de ceapa tocate marunt;
– 1 lingura cimbru.

Mod de preparare:
Se rumenesc pieptii de pui in uleiul de masline. Presarati sare si piper cat va place, dupa care adaugati sucul de la lamai, ciupercile si bulionul. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic vreo 20 de minute, cu capacul pus. Mai adaugati bulion daca e nevoie. In momentul in care a inceput sa scada, adaugati cimbrul si ceapa verde. Mai lasati sa fiarba cateva minute si gata. Pentru culoare puteti sa ornati cu patrunjel.

Acest fel de mancare se serveste cu legume fierte, orez sau salata.

 

3. GHIVECI DE LEGUME

Ghiveciul de legume este o tocanita mai elaborata si mai gustoasa, pe care o putem face in orice anotimp. Se prepara foarte simplu, este plina de nutrienti si este delicioasa.

Ingrediente:
– 2 vinete;
– 4 dovlecei;
– 1 morcov;
– 2 cartofi;
– 1 cana fasole rosie sau verde, de care va place;
– 3-4 catei de usturoi;
– o ceapa;
– 5-6 rosii;
– 2 ardei grasi;
– telina;
– 1 ardei iute;
– 5-6 linguri ulei de masline
– dafin;
– patrunjel;
– cimbru sau busuioc;
– o cana de suc de rosii.

Mod de preparare:

Se taie vinetele, cartofii si dovleceii cuburi, rosiile se oparesc si de decojesc, iar ardeii, morcovul si ceapa se toaca si ele nu foarte marunt. Cateii de usturoi ii pisam ca pentru mujdei. Fasolea trebuie fiarta bine, in caz ca nu o aveti deja la cutie. Dupa ce terminam de tocat toate legumele, punem uleiul la incins si adaugam ardeiul iute tocat marunt, plus toate legumele, pe care le rumenim bine. Adaugam sarea, rosiile, fasolea, sucul de rosii si lasam pe foc vreo 25 de minute. Dupa care adaugam mujdeiul si amestecam bine. Stingem focul si punem verdeata tocata marunt.

 

 

4. SPAGHETE CU ULEI DE MASLINE, USTUROI SI ARDEI IUTE

Spaghetele cu ulei de masline, usturoi si ardei iute sunt printre cele mai bune paste italiene, dar si cele mai simple. Oricine, oricat de nepriceput ar fi la bucatarie, poate sa faca spaghete aglio olio e peperoncino si sa ii iasa foarte bune.

Ingrediente:
 – 1 jumatate de punga de spaghete;
– 3-4 catei usturoi;
– cateva linguri de ulei de masline extravirgin;
– o lingura sare;
– 1 ardei rosu iute (daca va plac pastele mai iuti, puteti sa puneti, bineinteles, mai mult ardei iute);
– patrunjel;

Mod de preparare:
Intr-o tigaie de teflon se pune la incins uleiul de masline in care se adauga ardeiul iute si usturoiul, ambele taiate fasii foarte subtiri. Atentie, usturoiul se arde foarte repede, asadar nu trebuie lasat sa se innegreasca. Practic trebuie lasat cam jumatate de minut, cat sa isi lase aroma in uleiul de masline.
Pastele se fierb cu sare, mai tari decat al dente, adica decat cum ar face italienii, pentru ca se mai pun trei minute peste uleiul din tigaie si atunci se vor fierbe cat e necesar. Dupa ce puneti pastele peste uleiul din tigaie, adaugati putina supa de legume sau, daca vi se pare prea complicat, niste apa, ca sa se formeze un fel de sos. Lasati 3 minute, timp in care amestecati. Pentru gust si aspect suplimentar se mai pun piper macinat si boia de ardei iute. La final ornati cu niste patrunjel. De asemenea, puteti adauga niste parmezan.

 

5. SALATA CU CARTOFI, MORCOVI, MOZZARELA SI CIUPERCI

Aceasta salata este perfecta pentru cina, ideala pentru pranz, este buna si calda, si rece, este potrivita in cursul dietelor pentru ca asigura o masa completa, iar o portie nu are decat putin peste 200 de calorii. Adica, este o o salata plina de calitati. Este foarte bine daca faci salata seara, pentru cina, iar ceea ce ramane poti lua cu tine, a doua zi, la pachet.

Ca sa pregatesti patru portii sa salata de iarna ai nevoie de:
– patru-sase linguri de ulei;
– doua linguri de otet balsamic;
– trei cartofi rosii;
– patru morcovi;
– doua cepe rosii;
– 10-15 ciuperci mari;
– o salata (verde sau rucola);
– o minge de mozzarella sau ce branza va place;
– o lingurita de cimbru uscat sau cateva crengute de cimbru proaspat;
– o lingurita de boabe de piper;
– o lingura cu miere;
– un catel de usturoi, sare si piper.

Mod de preparare:
– Incepe prin a curata ceapa si morcovii. Spala bine cartofii. Taie legumele in bucati potrivite. Amesteca bine, intr-un vas, trei-patru linguri cu apa, uleiul, mierea, aproximativ jumatate de lingurita de sare, boabele de piper si cimbrul tocat fin. Stropeste din belsug ceapa, morcovii si cartofii cu acest amestec si aseaza legumele astfel pregatite intr-o tava care merge la cuptor, intr-un singur strat. Acopera totul cu o folie de aluminiu si coace-le, in cuptorul bine incins, la foc potrivit, pentru 20-25 de minute, pana se inmoaie. Inlatura folia de aluminiu si coace mai departe legumele, la foc iute, pentru alte 10-15 minute pana ce se rumenesc putin.
– Taie ciupercile in felii, toaca marunt usturoiul si caleste-le impreuna cu putin ulei, cateva minute, intr-o tigaie neaderenta. Pune un strop de sare si piper proaspat macinat. Adauga peste ciuperci legumele coapte in cuptor. Adauga otetul si continua sa tii totul pe foc, inca cateva minute.
– Da deoparte legumele si lasa-le sa se racoreasca. Rastoarna totul intr-un bol, adauga frunzele de rucola si amesteca usor. Pune deasupra bucatele de mozzarella (la care poti renunta sau le poti inlocui cu altfel de branza) si serveste salata simpla sau alaturi de o felie de paine prajita.

Daca, totusi, te apuca foamea inainte de culcare, mananca un iaurt, niste fructe, nuci sau migdale sau o bucatica de ciocolata neagra.