Salata de iarna

Salata de iarna

Daca zapada si frigul continua sa ne chinuie va propun o salata de iarna cu totul exceptionala. Ma gandesc ca poate o imbunam si pleaca. Salata de iarna este perfecta pentru cina, ideala pentru pranz, este buna si calda, si rece, este potrivita in cursul dietelor pentru ca asigura o masa completa, iar o portie nu are decat putin peste 200 de calorii. Adica, este o o salata plina de calitati. Este foarte bine daca faci salata seara, pentru cina, iar ceea ce ramane poti lua cu tine, a doua zi, la pachet.

Ca sa pregatesti patru portii sa salata de iarna ai nevoie de patru-sase linguri de ulei, doua linguri de otet balsamic, trei cartofi rosii, patru morcovi, doua cepe rosii, 10-15 ciuperci mari, o salata (eu am folosit rucola), o minge de mozzarella sau tofu, o lingurita de cimbru uscat sau cateva crengute de cimbru proaspat, o lingurita de boabe de piper, o lingura cu miere, un catel de usturoi, sare si piper.

Incepe prin a curata ceapa si morcovii. Spala bine cartofii. Daca sunt frumosi ii poti lasa cu tot cu coaja. Daca nu, curata-i. Taie legumele in bucati potrivite. Amesteca bine, intr-un vas, trei-patru linguri cu apa, uleiul, mierea, aproximativ jumatate de lingurita de sare, boabele de piper si cimbrul tocat fin. Stropeste din belsug ceapa, morcovii si cartofii cu acest amestec si aseaza-le legumele, astfel pregatite, intr-o tava care merge la cuptor, intr-un singur strat. Acopera totul cu o folie de aluminiu si coace-le, in cuptorul bine incins, la foc potrivit, pentru 20-25 de minute, pana se inmoaie. Inlatura folia de aluminiu si coace mai departe legumele, la foc iute, pentru alte 10-15 minute pana ce se rumenesc putin.

  

Taie ciupercile in felii, toaca marunt usturoiul si caleste-le impreuna cu putin ulei, cateva minute, intr-o tigaie neaderenta. Pune un strop de sare si piper proaspat macinat. Adauga peste ciuperci legumele coapte in cuptor. Adauga otetul si continua sa tii totul pe foc, inca cateva minute.

Da deoprate legumele si lasa-le sa se racoreasca. Rastoarna totul intr-un bol, adauga frunzele de rucola si amesteca usor. Pune deasupra bucatele de mozzarella (la care poti renunta sau le poti inlocui cu tofu) si serveste salata de iarna, simpla sau alaturi de o felie de paine prajita.