Vara nu ne mai trage inima atat de tare sa stam cu orele prin bucatarie, gatind mancaruri complicate, care ne fura cateva ore bune din zi. Mai degraba sa facem cateva gustari rapide, energizante si sanatoase. Ele sunt importante mai ales in curele de slabire, cand este recomandat sa le introducem intre mese ca sa nu ni se faca foame prea tare si sa dam iama in frigider la prajituri, inghetate si mancaruri grase. Gustarile sunt o parte importanta a oricarei diete, dar fiecare isi alege gustarile diferit, in functie de propriile necesitati. Ideea de baza este sa tii cont de numarul de calorii pe care il introduci zilnic in dieta prin gustari si bauturi si sa alegi pe cat posibil gustari bogate in nutrienti si fibre care te mentin mai multa vreme pe “linia de plutire” pana la urmatoarea masa. Cele mai recomandate gustari intre mese sunt cele pe baza de legume si fructe, deoarece contin multe minerale, vitamine si fibre, iar numarul caloric este suficient de mic cat sa nu ne tulbure dieta. Iata mai jos cateva idei de gustari usoare si sanatoase de vara: 1. Bruschete cu avocado cu rosii cherry Ingrediente: – cateva felii de paine prajita; – un avocado copt; – putin ulei de masline; – sare; – cateva frunze de busuioc (optional); – cateva rosii cherry; – un catel de usturoi. Bruschetele cu avocado si rosii cherry se fac foarte simplu, insa este nevoie de putina rabdare. Reteta completa o gasiti aici. 2. Rosii umplute cu crema de conopida Ingrediente: – 4-5 rosii, – 350 de grame de conopida, – un catel de usturoi, – doua linguri de iaurt light, – sare si piper. Conopida se curata de frunze si se desface in buchetele mici care se spala bine, iar apoi se fierb in apa cu sare pana cand se inmoaie. Se proceseaza cu blenderul sau cu robotul de bucatarie pana cand obtinem o pasta omogena. Reteta completa o gasiti aici. 3. Salata de dovlecel Ingrediente: – un dovlecel; – cimbru sau busuioc; – 1 catel de usturoi; – 1 lamaie; – putina sare; – o legatura de marar; – ulei de masline. Se taie dovlecelul rondele si se amesteca cu toate ingredientele de mai sus. Restul retetei il gasiti aici. 4. Chipsuri de vinete cu usturoi Ingrediente: – vinete; – usturoi; – sare. Ce rost are sa mancam chipsuri de cartofi cu sare de la supermarket cand putem sa ne facem noi acasa ceva extrem de delicios? Chipsurile cu vinete se fac repede si sunt foarte bune consumate cu usturoi. Se taie vinetele in felii subtiri, se pun intr-o tava unsa cu putin ulei de masline si pe care se pune o tava de copt. Se baga la cuptor. Restul de reteta o gasiti aici. 5. Vinete umplute Ingrediente: – doua vinete; – sare si piper; – trei linguri ulei de masline; – busuioc verde; – 10 rosii cherry; – mozzarella; – ceapa verde sau usturoi verde. Se taie vinetele pe lung, ca niste barcute, se presara pe ele putin ulei de masline si sare, si se baga la cuptor 15 minute. Restul de reteta o gasiti aici.