Gratarul nu trebuie sa insemne neaparat mici, pulpe de pui, cotlete de porc sau carnati, ci si legume, fructe, lactate, importante pentru o alimentatie sanatoasa. Ce-ar fi ca din cand in cand, in loc sa va duceti cu halcile de carne la gratar, sa optati pentru niste sacose de legume, branzeturi si fructe? O sa constatati ca este o mare diferenta in felul in care va simtiti dupa masa. Iata mai jos 13 alimente, delicioase la gratar, pe care le puteti combina la masa, intr-un mod fericit, cu usturoi, niste salate, bruschete si niste branza, fara sa simtiti nevoia de carne. 1. Avocado este foarte bun nu numai pentru bruschete, ci si fript. Feliile se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, se stropesc cu putin ulei de masline si se pun pe gratar. Reteta completa o gasiti aici. 2. Dovleceii merg de minune la gratar, iar in combinatie cu un mujdei de usturoi sunt o nebunie. Dovlecelul are foarte putine calorii si este recomandat in curele de slabire. Pentru dovlecel la gratar mai ai nevoie de 3-4 catei de usturoi. 3. Ciupercile cu putin unt, ulei de masline, branza de capra, cascaval sau doar simple sunt excelente la gratar. Ciupercile la gratar contin foarte putine calorii, asa ca nu are sens sa va ingrijorati ca acumulati kilograme. O reteta foarte delicioasa de ciuperci la gratar gasiti aici. 4. Rosiile merg excelent cu usturoi. Dupa ce le coaceti bine, le luati coaja si le amestecati cu mujdei. Faceti astfel un mujdei cu rosii, pe care il presarati peste celelalte legume la gratar. Rezultatul o sa va dea dependenta. 5. Ananasul este un fruct pe care il mancam de obicei din conserve sau proaspat. Se pare ca el este foarte bun si la gratar, mai ales daca presaram putina scortisoara deasupra. Ati incercat? 6. Sparanghelul este foarte sanatos, contine vitamina A, C si K, are multi nutrienti, fibre si este foarte delicios pe gratar. Inainte de a fi fript, el trebuie tinut in apa rece vreo 30 de minute. Dupa ce este gata, se rade branza deasupra si se stropeste cu ulei si lamaie. Nu veti uita gustul si aroma. 7. Branza potrivita pentru gratar trebuie sa fie una care sa nu se topeasca si sa nu se faramiteze. Branza la gratar se face repede si merge foarte bine cu legume. 8. Vinetele cu ulei de masline si usturoi sunt, de asemenea, foarte delicioase. O reteta de vinete la gratar cu pasta de chilli, miere si usturoi, gasiti aici. 9. Cartofii sunt buni copti, dar si taiati felii si pusi la fript. Ei merg bine cu branza, unt, usturoi si salata. Cea mai buna combinatie este cu mujdeiul de usturoi combinat cu rosii coapte pe care l-am descris mai sus. 10. Ardeiul gras este foarte bun in combinatie cu alte legume la gratar si este delicios cu branza. Nu uitati ca toate soiurile de ardei grasi sunt surse excelente de vitamina C si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic. Ei contin putine calorii si nu ingrasa. 11. Salata verde, intr-un mod surprinzator, este foarte buna la gratar. De obicei, ne gandim la salata verde ca la o garnitura pentru o friptura, insa, se pare, ca este buna si pe post de friptura. Friptura de slata o puteti combina cu alte legume la gratar, cu ciuperci si branza. Daca va ganditi ca va faceti de ras in cercul de prieteni punand salata la fript, le puteti incerca pe celelalte. 12. Anghinarea la gratar este foarte gustoasa si aromata. Merge cu usturoi, tarhon, lamaie. Ca sa se faca repede trebuie sa o taiati jumatati sau in sferturi, sa o curatati si sa o ungeti cu ulei de masline. 13. Frigaruile de legume sunt poate cele mai delicioase din lista. In cazul lor puteti sa combinati legume cu ciuperci si cu branza si rezultatul va fi cu adevarat satisfacator. Mai multe idei de frigarui gasiti aici. Legumele la gratar au avantajul ca reduc nivelul colesterolului, stimuleaza secretia biliara, ajuta digestia si, in general, sunt foarte sanatoase.