Nu stii ce sa mai gatesti? Iti propunem 5 retete de toamna, usor de facut si foarte bune. Piata este plina acum de dovleci, vinete, ardei, conopida si alte bunatati pe care le poti transforma in gustari delicioase, pline de savoare, gust si vitamine. Ai nevoie doar de imaginatie si chef de gatit. 1. Ardei umpluti cu ciuperci si dovleac Ca sa faci ardei umpluti cu ciuperci si dovleac ai nevoie de o jumatate de dovleac mic de toamna (circa 150 de grame ) – sau o felie dintr-unul mare, ardei gras pentru umplut, cat incape, 200 de grame de ciuperci champignon proaspete, 3-4 feliute de ghimbir (merge de minune cu dovleacul), doua linguri de ulei de masline extravirgin, sare si piper dupa gust, putin patrunjel verde pentru decor. Mod de preparare: Dovleacul se curata de coaja si se taie cubulete mici. Intr-o tigaie, se pune putin ulei de masline si se soteaza dovleacul pana cand se inmoaie putin si se caramelizeaza. Se adauga ciupercile taiate felii si ghimbirul felii foarte subtiri. Se mai lasa 2-3 minute. Se asezoneaza cu sare si piper. Ardeii se taie in jumatate si se curata de seminte. Se umplu cu amestecul de dovleac si ciuperci. Se stropesc cu putin ulei de masline si se dau la cuptor pentru 10 minute la 170 de grade Celsius. Se servesc imediat cu patrunjel proaspat deasupra. 2. Salata de vinete cu ardei Pentru aceasta reteta ai nevoie doar de 1 kilogram de vinete proaspete, 4-5 ardei grasi rosii, o jumatate de ceapa mica sau 1-2 catei de ustoroi, sare si piper dupa gust, ulei de masline. Mod de preparare: Coacem vinetele pe plita si la fel procedam si cu ardeii. Daca gasim ardei rosii, salata va fi mai aspectuasa. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata foarte bine de coaja arsa. Se lasa cel putin 1 ora in frigider, acoperite cu o folie de plastic. In acest timp, ele vor lasa o zeama maronie pe care o vom arunca. Vinetele se toaca cu un cutit, mai mare sau mai marunt, dupa preferinte. Se poate folosi si robotul de bucatarie daca dorim sa obtinem o pasta fina. Ardeii se toaca cu cutitul ceva mai mare. Amestecam cele doua ingrediente. O jumatate de ceapa mica (sau dupa gust) se da prin razatoarea mica si se amesteca in salata. Apoi, adaugam uleiul, cate putin amestecand in continuu cu mixerul, ca la maioneza. La final adugam sare si piper dupa gust. Se serveste rece, pe paine prajita. Daca nu iti place ceapa, o poti inlocui cu 2-3 catei de usturoi pe care ii potti rade dupa aceeasi metoda. 3. Varza calita Varza calita este un fel de mancare pe care il preparam mai ales toamna si iarna. Cum se prepara? Avem nevoie de 1 varza, 2 linguri de ulei, sare si piper dupa gust, putin cimbru si marar proaspat. Mod de preparare: Prepararea este foarte simpla. Se indeparteaza primul strat de frunze de pe varza. Apoi, cu un cutit mare, se taie julien, cat mai subtire. Intr-o tigaie adanca antiaderenta se pune uleiul, apoi se adauga varza taiata fasiute, pe foc mediu. Nu o vom putea adauga pe toata deodata pentru ca nu va incapea, dar se inmoaie foarte repede si isi pierde din volum, asa ca o putem adauga treptat. Trebuie tinuta pe foc, aproximativ 15-20 de minute, timp in care vom amesteca constant cu o lingura de lemn. Timpul de preparare difera de la un soi de varza la altul, asa ca cel mai bine este s-o gustati. Cand este moale, este gata. De condimentat, o putem condimenta dupa ce a piedut din volum, cu sare si piper dupa gust si o crenguta de cimbru. Daca iti place, la final poti sa adaugi si marar proaspat taiat marunt. 4. Supa crema de conopida si usturoi Supa crema de conopida este o reteta usoara si foarte satioasa. Pentru aceasta reteta avem nevoie de 500 g conopida, 1 usturoi mare; 2 lingurite ulei de masline, 2 lingurite de unt, 100 g telina, 1 ceapa mica, 1 morcov, sare si piper, 50 ml vin alb sec, 100 ml supa legume, patrunjel si crutoane. Mod de preparare: Conopida se spala si se taie in buchetele mai mici care se stropesc cu putin ulei de masline, putina sare si piper. Se aseaza intr-o tava pe hartie de copt si se da la cuptor acoperita cu folie de aluminiu. Se coace pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana devine moale si usor aurie. Se taie partea de sus a capatanii de usturoi. Se impacheteaza in hartie de copt sau folie de aluminiu si se da la cuptor pentru aproximativ 25-30 minute. Cand este gata, miezul usturoiului trebuie sa fie moale. Intre timp, intr-o oala se topeste untul si se adauga ceapa, telina si morcovul, taiate marunt. Se gatesc pe foc mediu aproximativ 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper, apoi se adauga vinul si apa si se mai lasa la fiert pana ce se inmoaie morcovul. In final punem in oala si conopida, impreuna cu miezul usturoiului copt. Lasam totul sa dea in clocot si luam de pe foc. Folosim un blender pentru a obtine o crema fina din toate legumele gatite. Adaugam supa fierbinte de legume sau pui pentru a obtine consistenta dorita si condimentam dupa gust daca mai este nevoie. Se serveste calda cu patrunjel proaspat sau crutoane de paine deasupra. Pofta buna!