In copilarie primul lucru pe care il faceam in momentul in care ajungeam in curtea bunicilor era sa fug in gradina si sa musc dintr-o rosie. Felul in care se completau gustul dulce cu cel acrisor, imi ducea papilele gustative in culmea extazului. De atunci am ramas cu nostalgia gustului de rosii de gradina si le caut prin piete. Nu am succes de fiecare data pentru ca standurile sunt pline de sfere perfecte crescute in sera, fara gust, fara miros. Pentru momentele in care totusi mai gasesc cate o mamaie cu batic, ce vinde din galetusa umpluta ochi cu rosii tuguiate, culese din curtea ei, am la indemana 4 retete cu rosii de gradina. Rosiile sunt atat de versatile incat potenteaza gustul oricarei mancari, fie ca vorbim de supe, salate, omlete sau sosuri. Cum imi intra pe mana niste prunisoare- asa le spunea bunicul rosiilor care cresteau la el pe teren- le duc rapid in bucatarie ca sa nu isi piarda prospetimea. Ce pot face cu ele, rapid si gustos ? Le imprietenesc cu un tocator si le tai cubulete ca sa le folosesc apoi in sosul de paste sau cand gatesc supa. Le arunc intr-un vartej nebun in blender alaturi de cativa catei de usturoi, ceapa, suc de lime si piper. Le amestec pana nu mai ramane o bucatica intreaga si iata cum am obtinut un sos ideal pentru paste sau chipsuri facute in casa. Le imprietenesc cu avocado si le mixez impreuna pentru a obtine un gustos guacamole. Le infig in tepuse mici alaturi de bucati de mozzarella si le las la marinat in dressing timp de jumatate de ora. Servite cu salata verde devin o gustare ideala. Ce mai poti face cu rosiile de gradina? Retete rapide si savuroase. 1. Salata de rosii cu patrunjel. Simplu si gustos, ca la bunica la tara, o salata cu rosii este varianta ideala atunci cand simti nevoia sa mananci ceva racoritor. Daca o combini cu niste dovlecei la gratar, ai dat lovitura. 2. Gazpacho este supa spaniola care se mananca rece. Obisnuiti numai cu supe calde s-ar putea sa aveti un soc prima oara cand o gustati si sa simtiti ca ii lipseste ceva dar mai acordati-i cateva minute si va va cuceri. Rosiile de gradina amestecate cu castraveti si busuioc, fac impreuna impresia buna si dau senzatia de satietate timp indelungat. 3. Mai stiti sucul de rosii cu care isi umpleau camarile bunicile noastre in fiecare vara? Ei bine, puteti sa il faceti si voi pentru ca da o savoare aparte mancarii. 4. Daca va place pestele sa stiti ca merge de minune cu rosiile de gradina. Puteti pregati o conserva de peste in suc de rosii. 100 de grame din aceasta mancare contine: 132 calorii, 17 gr. proteine, 11 gr. lipide si 2 gr.carbohidrati.