Pentru ca v-am recomandat reteta lui Jamie Oliver de varza de Bruxelles cu sunca, iar aceasta continea sos Worcestershire, astazi trebuie sa lamurim ce este acest sos si la ce este bun. Dupa ce vei termina de citit, da fuga la magazin si cumpara-l pentru masa de Revelion, caci este minunat pentru peste si carne rosie. Sosul Worcestershire este utilizat ca un condiment, dar si ca un ingredient al marinatelor si a altor sosuri. Are gust dulce-acrisor si poate fi folosit in supe, tocane, fripturi din carne de pasare sau de vita, retete pe baza de peste, impreuna cu legume sau branzeturi. Povestile spun ca sosul are origini in India pentru ca lordul Sandy, originar din comitatul Worcestershire, le-a cerut in 1835 chimistilor Johm Wheeley Lea si William Henry Perrins sa reproduca un sos adus de el din acest tinut exotic. Rezultatul a fost un sos cu miros si gust neplacut care a fost abandonat pentru doi ani, insa cand a fost descoperit gustul se schimbase complet, devenind unul minunat. Asadar, sosul Worcestershire exista pe piata de 173 de ani su este cu 42 de ani mai mare decat ketchupul. Sosul contine mai multe ingrediente deosebite din mai multe tari ale lumii: extract de tamarin din India, sos de soia din China, ardei iuti din America, fileuri de ansoa din Italia, ceapa, usturoi, cuisoare, otet si melasa din Indonezia. Desi reteta este secreta din 1837, exista pe piata mai multe variante mai scumpe sau mai ieftine de sos Worcestershire, unele care inlocuiesc tamarinul cu suc de lamaie, iar altele ce respecta indicatiile de a fermenta ingredientele in otet pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, daca te incumeti, poti chiar sa incerci sa-l faci acasa, iar in acest sens gasesti o multime de retete pe internet, numai ca nimeni nu garanteaza ca rezultatul va fi ca cel original. Daca iti cumperi o sticla de sos Worcestershire, trebuie sa stii ca il poti pastra in frigider, dupa deschidere, cateva luni, iar daca esti vegetarian cauta variantele fara ansoa.