Daca pana acum foloseai dovleacul doar in placinte, dupa ce o sa vezi ce beneficii are, o sa incerci sa-l incluzi in meniul zilnic. Este sarac in grasimi, contine betacaroten, vitamine si antioxidanti, deci de ce nu ai face-o? Stimuleaza pierderea in greutate Gratie continutului bogat in fibre, dovleacul iti da senzatia de satietate pentru mai mult timp, ceea ce inseamna ca vei manca mai putin. In plus, 100 de grame de dovleac copt inseamna 20 de calorii, deci ai unda verde sa-l mananci facut la cuptor. Complex de vitamine De ce sa iei suplimente din farmacie, cand 100 de grame de dovleac crud iti rezolva problemele legate de carentele de vitamine? Dovleacul contine vitaminele A, C si E, calciu, fier, seleniu si zinc. In plus, 50 de grame de seminte, chiar si prajite, contin 300 de miligrame de magneziu, adica fix doza zilnica recomndata, ceea ce inseamna ca scapi de astenia de toamna. Imbunatateste vederea Dovleacul este plin de carotenoizi, printre care si beta-caroten pe care organismul il transforma in vitamina A. Asa se face ca 100 de grame de dovleac contin 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, cea care asigura sanatatea ochilor. Intarirea imunitatii Acum ca e atat de rece seara ai nevoie in mod sigur sa-ti intaresti sistemul imunitar, asa ca baga o placinta la cuptor pentru a te asigura ca ii dai organismului tau vitamina C. O portie de placinta iti va asigura 20% din cele 60 de miligrame de vitamina C din doza zilnica recomandata. Recuperarea fizica dupa efort Daca ai tras tare la sala, nu te repede la o banana, ci la o felie de dovleac, caci in el vei gasi o cantitate mai mare de potasiu, cel responsabil cu recapatarea echilibrului electrolitic. Trateaza ranile Dovleacul e bun chiar de pus pe rana. La propriu. Pulpa dovleacului trateaza ranile, migrenele, eczemele, acneea si arsurile. Daca ai o migrena, tot dovleacul te scapa de ea, daca aplici comprese cu suc. Asadar, daca esti de acord cu noi ca dovleacul este bun sa-l ai mereu in casa, mai ales toamna, incearca retetele pe care ti le sugeram de supa de dovleac, cu miere si iaurt, salata de dovleac sau chiar briose cu dovleac.