Toamna fara dovleac nu se poate. Si nici fara salata de dovleac. M-am gandit si am ajuns la concluzia ca in afara de placinta cu dovleac si, eventual, o supa de dovleac, altceva nu se prea pregateste in bucatariile noastre, din dovleac. Mare pacat pentru ca dovleacul este o sursa excelenta de minerale, fibre si vitamine pretioase, si-l avem la dispozitie toata toamna si cea mai mare parte din iarna. Salata de dovleac este o excelenta reteta vegetariana de care o sa te indragostesti. Ca sa faci salata de dovleac ai nevoie de un dovleac galben de vreun kilogram, doi catei de usturoi, o lingurita de amestec de condimente pentru legume (sare piper, cimbru, rozmarin, nucsoara si boia de ardei), patru linguri de ulei, o conserva de naut fiert de 200 de grame sare si piper, o ceapa rosie, o legatura de patrunjel, sucul de la o lamaie, o lingurita de sos de soia. Incepe prin a curata si taia in cubulete dovleacul. Pune-l intr-un vas, pune doua linguri de ulei si amestecul de condimente. Amesteca bine si aseaza intr-un strat bucatele de dovleac intr-o tava care merge la cuptor. Coace dovelacul pentru 40 de minute la foc moale. In timpul acestea toaca ceapa pestisori, adauga nautul bine scurs si patrunjelul tocat marunt. Piseaza cateii de usturoi, adauga doua linguri de ulei si amesteca bine. Pune sucul de lamaie si sosul de soia. Adauga trei-patru linguri de apa. Cand dovleacul este copt adauga-l peste ceapa si naut. Amesteca usor si pune sosul. Serveste salata de dovleac simpla sau alaturi de felii subtiri de paine prajita. Salata de doveleac se poate face si fara naut, caz in care poti pune mai multa ceapa si eventual un ardei gras rosu taiat bucatele. Ideea este ca dovleacul copt poate fi combinat in tot felul de salate calde de toamna, toate si gustoase si foarte sanatoase.