Meniul vegetarian, in general, si cel de Craciun si de Anul Nou, in special, nu este cu nimic mai prejos, fata de cel care are carne. Imaginatia si talentul sunt cele care dau gust, savoare si culoare unui meniu vegetarian. Dietetik iti propune un meniu vegetarian complet, bogat, rafinat, elegant si foarte gustos pentru masa de Craciun. Aceste mancaruri sunt atat de bune, incat chiar si carnivorii inraiti vor saliva. Propunerea noastra include pentru unele preparate, laptele (care poate fi inlocuit cu lapte de soia), ouale si branza. Acestea au fost singurele abateri de la un regim vegetarian strict, dar am luat in calcul faptul ca este, totusi, un meniu de sarbatoare. Ne-am gandit la un meniu dupa tipicul clasic, cu antreuri, doua feluri principale si un desert savuros. Ne-am bazat pe legume gustoase, am inclus migdale, nuci si bineinteles ciuperci. Am inlocuit, unde s-a putut, zaharul cu miere si aromele sintetice cu cele mai bune condimente naturale. Legume coapte cu busuioc Meniul include: legume coapte cu busuioc, pentru deschidere si supa de pere cu telina. Pentru primul fel principal am ales omleta regala cu doua garnituri: varza cu fistic si migdale si salata de spanac cu fructe, iar pentru al doilea fel principal cea mai eleganta si gustoasa tarta cu ciuperci. Legume prajite cu busuioc – o mancare ideala pentru masa de Craciun. Ai nevoie de doua radacini de pastarnac, doua cepe rosii, doi ardei grasi mari (unul verde, unul rosu), o felie mai mare de dovleac, o mana de frunze proaspete de spanac, o legatura de busuioc proaspat, doua linguri cu seminte de pin, un catel de usturoi, sare, piper, doua linguri de suc de lamaie, trei linguri cu ulei. Curata toate legumele si taie-le in bucati mari. Dovleacul in cuburi, pastrnacul felii, ceapa in sferturi, ardeii in fasii lungi. Toaca marunt usturoiul si caleste-l intr-o lingura de ulei. Pune legumele intr-o tava care merge la cuptor. Stropeste-le cu uleiul cu usturori. Adauga restul de ulei si o jumatate de pahar de apa. Acopera totul cu o folie de aluminiu si coace legumele la foc potrivit, circa 15 minute. Scoate folia si continua sa coci inca 30 de minute, pana ce legumele sunt bine facute si rumenite . Lasa-le sa se raceasca. Pune-le intr-un castron, adauga frunzele de spanac crude, busuiocul tocat marunt si semintele de pin rumenite putin intr-o tigaie fara ulei. Serveste legumele caldute cu felii subtiri de paine prajita. Salata de varza cu fistic si migdale – se pregateste simplu, iar gustul este pe masura simplitatii. Taie foarte fin vaza. Intr-o tigale pune o lingura de ulei si caleste unu-doi catei de usturori, taiati in felii fine, adauga apoi doua linguri de fulgi de migdale si fisticul zdrobit. Adauga o lingurita de cimbru uscat. Da deoparte si stinge totul cu o lingura doua de otet basamic si putina apa. Rastoarna sosul peste varza taiata si amesteca bine. Adauga, daca mai trebuie, sare si pune piper proaspat macinat, din belsug. Pentru desert alege intre piersici in sos de vin sau mere coapte cu ghimbir, daca vrei ceva simplu si rafinat, tarta cu mere daca mergi pe varianta unui desert traditional sau caise coapte in sos de miere cu vanilie, daca alegi un final exotic. Eu cred ca toate acestea alcatuiesc cel mai rafinat dineu de Craciun. Voi ce parere aveti?