Mere coapte cu ghimbir

Mere coapte cu ghimbir

Aroma merelor coapte imblanzeste toamna. Imbogatite cu scotisoara, nuci, boabe de mure, prune uscate si miere si servite impreuna cu frisca, smantana, crema de branza, inghetata de vanilie sau iaurt, devin un desert de gala. Combinatiile sunt nenumarate si depind doar de imaginatia bucatarului.

Iata una dintre variantele savuroase de mere coapte.

Alege mere mari, sanatoase si bine coapte. Un truc eficient, pentru a evita ca fructele sa plezneasca in timpul coptului, este sa crestezi coaja, pe ecuatorul marului. Foloseste un varf de cutit bine ascutit si taie, de jur imprejur, doar coaja, dar fara sa crestezi si pulpa marului.

Pentru sase portii de mere coapte cu ghimbir ai nevoie de: sase mere mari (Golden este cel mai bine), doua bile de ghimbir, o jumatate de lingurita de scortisoara, sase prune uscate, doua linguri cu zahar, o lingura de unt, smantana, iaurt, frisca sau inghetata, pentru servit.

Incepe prin a incinge cuptorul. Rade, prin razatoarea fina, ghimbirul, adauga scortisoara, prune uscate, tocate marunt, si zaharul. Cu acest amestec umple bine (indesat), miezul marului, din care, cu o linguita ai scos cotorul si semintele. 

Pune merele in tava si pune mot, pe fiecare, o bucatica de unt. Merele trebuie coapte la foc potrivit pentru 35-40 de minute. Serveste merele coapte cu smantana sau orice altceva vrei si stropeste-le cu sosul care se aduna in tava. Sunt le fel de bune si calde si reci. Poti inlocui prunele uscate, daca nu le ai la indemana, cu stafide negre sau caise uscate, iar zaharul cu miere (de salcam este cel mai bine). Dar orice combinatie este perfecta. In functie de soiul de mar pe care il folosesti, vei descoperi un alt gust, o alta aroma.   

  

Un mar copt, preparat astfel, are in jur de 200 de calorii.  

Astept comentarii si detalii despre ce combinatii faceti voi.