Draga Oltea, ne-am intrebat si noi ou sont les "tocanite" d’antan si nu am gasit raspunsul prin meniurle din carciumi. Nu am gasit urma de tocanita zemoasa, facuta de mana priceputa de bunica nici la restaurante cu specific romanesc, nici la conace boieresti. Apoi am crezut ca romanul si-a emancipat papilele cu forta in 20 de ani de invazie de fast-food post-comunist si delivery chinezesc si italian. Dar gustul copilariei ramane ingropat adanc in subconstient si nostalgia apare, spre deliciul papilelor care au uitat gustul de mancare romaneasca. Pentru ca tocanita are un gust mai bun cand o comanzi in limba romana, fara sa graseiezi printre buze: ‘ je voudrais la ratatouille s’il vous plait!". Pentru ca e timpul sa reabilitam mancarea care a dat gust copilariei noastre. Pentru toate motivele de mai sus, am adunat cateva retete cu tocanite pe care sa le gatim din cand in cand. 1. Tocanita de Ciuperci Nu e o simpla tocanita, e cea facuta de bunica in zilele friguroase de iarna. Ca sa fie with a twist totusi, i-am facut dus cu niste lapte de cocos. Ca sa faci aceasta super tocanita de ciuperci ai nevoie de doua linguri cu ulei, o ceapa mare, un cartof, o vanata potrivita, 250 de grame de palarii de ciuperci, o lingura de pasta de tomate, o cana de supa de legume, o cana de lapte de cocos, o legatura de patrunjel, sare si piper. Din ingrediente rezulta patru portii, numai bune de convertit prietenii la mancat tocanite macar o data pe saptamana. 2. Tocanita cu pui si busuioc E mancarea ideala pentru cine nu are chef sa stea prin bucatarie sa ridice mana sus. Daca nu ai chef, dar totusi vrei ceva gatit, tocanita de pui cu busuioc e mancarea pe care o poti face cu viteza luminii. 3. Tocanita de pipote Tocanita de pipote de pui este o mancare gustoasa si consistenta. Nu este tocmai dietetica, dar nici nu ingrasa daca este mancata cu masura. Carnea din pipote este una din cele mai gustoase, mai fine si mai moi, daca este gatita bine. Ai cerut tocanitele inapoi, ti le-am dat! Acum, hai sa reabilitam renumele!