Va spunem totul despre castane, ca sa stiti ce bine va faceti mancandu-le si ca sa cititi despre castane in timp ce acestea se coc in cuptor. Castanul comestibil (Castanea sativa) este originar din sud-estul Europei. Fructele castanului comestibil sunt coapte la finele lui octombrie. Castanele sunt bogate in carbohidrati si sarace in grasimi. Compozitia lor seamana cu cea a graului. Castanele sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C. Acestea contin de asemenea protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. In 100 de grame de castane coapte sunt circa 200 de calorii. Dintre acestea circa 140 de calorii vin din carbohidrati, grasimile aduca circa 25 de calorii, iar proteinele circa 15 calorii. Desi proteinele au cel mai mic aport caloric, o portie de castane aduice circa 10% din necesarul de proteine zilnic, in cadul unei diete de 2000 de calorii. Fructele lunii noiembrie In 100 de grame de castane sunt circa 60 de grame de apa, circa 13% din necesarul zilnic de vitamina B1 si aproximativ 10% din restul de vitamine necesar din grupul B. cantitatea de vitamina C este demna de luat in seama. In 100 de grame de castane este 48% din necesarul zilnic. Afla cum pregateste Bucatarul Maniac, castanele coapte Castanele sunt bogate in calciu, 200 de grame au circa 5% din necesarul zilnic, si fier, circa 7%. Sunt o sursa importanta de magneziu, o portie de castane aducand circa 8% din necesarul zilnic, de fosfor – 8% din necesar, si 10% din necesarul de potasiu. In 100 de grame de castane coapte sunt circa 200 de calorii Castanele sunt ideale pentru sustinerea sistemului imunitar si combat acneea si asta ca urmare a aportului de zinc pe care il aduc. Raportul ideal intre sodiu si potasiu, sodiul in cantitate nesemnificativa, iar potasiu in cantitate mare le fac ideale pentru reglarea tensiunii si sustinerea activitatii cardiace. Trebuie spus ca sunt foarte bogate in fibre, in 100 de grame de castane sunt trei grame de fibre, care le fac utile in reglarea colesterolului si in sustinerea proceselor intestinale. Fa castane cu varza de Bruxelles Ceea ce este demn de remarcat este nivelul ridicat de acizi grasi esentiali care se gasesc in castane. Printre acestea si acid linoleic, esential pentru sanatatea cardiovasculara. Castanele contin si acid palmitic si acid oleic – acizi grasi gasit in cantitati mari, in ulei de masline, scrie livestrong.com Castanele coapte in cuptor sau intr-un vas de tuci pe flacara, sau in jar sunt o solutie perfecta daca ai chef de rontait. Cum coci castane in cuptor: – incinge cuptorul la 200 de grade; – cresteaza usor coaja pentru ca apa din castane le face sa crape; – daca vrei poti unge usor castanele cu ulei (aseaza-le pe o foaie de copt si pulverizeaza o lingurita, doua de ulei); – aseaza castanele intr-un singur strat; – sunt gata in 10-15 minute; – lasa-le sa se raceasca intr-un vas acoperit ca sa nu se intareasca si presara un fir de sare; – mananca-le calde.