Noiembrie, fructe de sezon (II)

Noiembrie, fructe de sezon (II)

Sa consumi fructe (si legume), de sezon este si sanatos, si bine pentru mediu. Este sanatos pentru ca fiecare perioada a anului, fiecare luna, vine cu o noua serie de fructe care ajung la deplinatatea valorii lor nutritive exact in aceasta luna, acoperind necesarul de vitamine si minerale al organismului. Este bine pentru mediu, pentru ca fructele si legumele de sezon, din fiecare regiune in parte, ajung la consumatori rapid, reducand emisiile de carbon, pentru ca sunt transportate pe distante mici.  

Iata cu ce se lauda luna noiembrie la capitolul fructe, relaizata de gurmanzii de la Good Food:

Gutuia. Este in mod cert fructul de aur al sezonului. Si la propriu si la figurat. Gutuia este originara din Asia si Caucaz.  Grecii au facut o pasiune pentru acest fruct si se pare, ca tocmai galbena gutuie a fost “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Oricum se spune ca, gutuia este fructul Afroditei. Plina de vitamine, de minerale si zaharuri, care se absorb si se transforma rapid in energie, gutuia este renumita pentru beneficiile pe care le aduce aparatului digestiv, in plus, stimuland imunitatea si crescand rezistenta organismului in fata virusurilor. Unul din meritele de exceptie ale gutui este capacitatea ei de a neutraliza grasimile.  

  

Mere si perele. Dulci, zemoase si parfumate, merele si perele sunt ideale in aceasta perioada. Ca urmare a continutului mare de potasiu, perele sunt ideale pentru sustinerea procesului natural de detoxifiere al organismului. Fiecare, din miile de soiuri de pere care exista, au gust si aroma specifica. Mai fragile decat merele, perele nu pot fi pastrate pentru foarte multa vreme, dar isi imbunatatesc textura si aroma abia dupa ce sunt culese. In ceea ce priveste merele acestea sunt o sursa perfecta de vitamine ale caror beneficii sunt cunoscute de toata lumea.  

 

Castanele. Neam indepartat cu nucile, castanele au un continut crescut de amidon, dar sunt sarace in proteine si grasimi. Sunt ingrediente versatile, dulci si aromate. Britanicii si francezii sunt cei mai mari consumatori de castane, pe care le folosesc si in supe si mancaruri, dar si pentru deliciosul piure de castane, rafinat si elegant.  

  

Nucile. Sinonime cu toamna, nucile sunt o adevarata magazie de uleiuri esentiale, omega 3 si omega 6. Bune de rontait (desi se cuvine putina atentie, pentru ca sunt destul bogate in calorii, mai mult de 500, in 100 de grame de miez de nuca), bune in prajituri si mancaruri, nucile sunt un rasfat de care merita sa profiti.  

Afla care sunt legumele de sezon ale lunii noiembrie de aici.