Top 10 alimente vegetale bogate in proteine

Top 10 alimente vegetale bogate in proteine

Fara proteine, organismul nu poate functiona eficient, acestea fiind esentiale pentru pentru energia organismului, masa musculara, sistemul imunitar si in procesul de eliminare a toxinelor. Daca ai o dieta vegetariana, vegana sau, pur si simplu, tii post, e bine de stiut ca proteinele nu pot fi luate numai din carne si produse de origine animala, ci si din alimentele vegetale.

Iata mai jos 10 alimente pe care e bine sa le incluzi in dieta ta daca nu consumi produse de origine animala:

1. Soia
Soia este leguma minune, pentru ca reprezinta o sursa completa de substante nutritive, de la vitamine la proteine de buna calitate si minerale. Soia este una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, avand aceeasi concentratie de proteine ca si produsele de origine animala. O cana cu boabe de soia aduce 57 la suta din cantitatea de proteina recomandata zilnic, in cadrul unei diete sanatoase. De asemenea, tofu, laptele de soia sunt alimente bogate in proteine, sanatoase si foarte bune la gust.

2. Migdale
Migdalele au foarte multe proteine si calciu. O varianta gustoasa si sanatoasa o reprezinta laptele de migdale. O mana de migdale zilnic aduce multe beneficii pentru sanatate. De asemenea, alunele, nucile si semintele sunt pline de proteine, grasimi esentiale, vitamina E, calciu, magneziu, zinc, seleniu si mangan, iar vitamina B prezenta ajuta la combaterea stresului.

3. Fasole
Exista zeci de sortimente de fasole uscata, fiecare specie fiind bogata in proteine de buna calitate si in fier. De asemenea, fasolea are putine grasimi, un numar rezonabil de calorii, foarte putin sodiu si este, in schimb, bogata in fibre, carbohidrati complecsi si o cantitate moderata de acizi grasi. Fasolea regleaza glicemia si tine foarte bine de foame, oferind o senzatie de satietate pe termen lung.

4. Linte
Lintea este una dintre cele mai accesibile si sanatoase surse de proteine de calitate. O portie de 100 de grame contine 26 de grame de proteine, in plus o singura portie de linte (200 de grame), aduce 60% din cantitatea zilnica necesara de fier. Tot lintea este o sursa excelenta de fibre solubile, care aduc toate beneficiile fibrelor: reduc colesterolul, protejeaza inima, combat constipatia.

5. Naut

Este foarte bogat in proteine, fibre, magneziu si fier. La o cana de naut avem in jur de 16 grame de proteine. Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carne, atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului.

6. Orez integral
Orezul integral nu este la fel de mult procesat, prin urmare are continutul nutritional ridicat. Este bogat in carbohidrati, fibre, proteine, vitamine si minerale, de aceea ar trebui inclus in orice dieta. La 100 grame de orez avem in jur de 7 grame de proteine.

7. Hrisca
Hrsica este putin consumata azi, desi are proprietati nutritionale exceptionale, pentru care merita toata lauda. Cel mai bine o cunosc persoanele care au intoleranta la gluten, hrisca fiind supranumita si graul fara gluten. Proteinele sunt in proportie de 18%. Circa 90% din proteinele continute de hrisca au un aport nutritiv biologic. Hrisca are un bogat continut de minerale. Este bogata in fier, zinc, seleniu, fosfor, magneziu si potasiu.

8. Quinoa
Cunoscuta sub numele de "mama cerealelor", quinoa are un continut ridicat de fier si un gust delicos de alune. Se combina foarte bine cu toate legumele, dar si in salate. Quinoa este considerata alimentul minune, dat fiind faptul ca are la fel de multe proteine ca si carnea, fara niciunul din efectele adverse ale acesteia. Contine mai mult calciu decat laptele, nu produce colesterol si reduce cantitatea de grasimi din sange.

9. Porumb
O portie de boabe de porumb, apreciata la 150 de grame, are un aport de aproape 25% din necesarul zilnic de vitamina B1, 20% din cel de de acid folic si de fibre, dar si 5 grame de proteine. Alti nutrienti esentiali care se regasesc in porumb sunt vitamina C, fosforul, manganul, vitamina B5.

10. Broccoli
La 100 de grame de broccoli avem aproximativ 3 grame de proteine. Daca alegi sa consumi broccoli cu orez si fasole, iti poti asigura proteina completa. Proteine se mai gasesc in cantitati mici si in spanac, anghinare, ciuperci, cartofi, sparanghel si conopida.