Fasolea uscata este un aliment compet si complex si este una dintre cele mai gustoase legume uscate. Fasolea boabe merita sa fie alimentul saptamanii pentru ca este sanatoasa, bogata in fibre, vitamine si minerale si o excelenta sursa de proteine de buna calitate. Fasolea a fost mancata pentru prima data in America Centrala si de Sud. Se pare ca vechii locuitori din Peru s-au bucurat primii de beneficiile acestei legume. De aici, dupa ce europenii au descoperit America, s-a raspandit in Africa si Asia. In secolul al XV-lea spaniolii au strambat din nas in fata farfuriilor cu fasole, asa ca cei care au inteles cat este de sanatoasa si cat este de gustoasa au fost fost europenii din est. In prezent cei mai mari consumatori de fasole sunt chinezii, brazilienii si americanii. Fasolea boabe (alba, pistruiata sau negra), este un substituent excelent al carnii, este perfecta in dieta vegetariana si in perioadele de post, fiind una dintre legumele bogate in proteine de buna calitate. Fasolea boabe contine si o cantitate mare de fibre care asigura un tranzit intestinal bun si toate acestea, asociat, cu un continut caloric redus. Este bogata in glucide “sanatoase”, iar prin aceasta este recomandata in dieta diabetului de tip II, avand in plus si capacitatea de a prevenii aparatitia diabetului. Fasolea previne aparitia cancerului de colon si de san, scade tensiune si protejaza inima. Dar asta nu este tot. Fisa nutritionala: in 150 de grame de fasole boabe fiarta sunt intre 200 si 250 de calorii in functie de soi. In aceeasi cantitate de fasole sunt circa 15 grame de proteine, 11 grame de fibre, 40 de grame de carbohidrati si mai putin de un gram de grasimi. Fasolea nu are nici un strop de colesterol. In ceea ce priveste minerale si vitaminele, fasolea contine calciu (65 de miligrame in 150 de grame), cupru, fier (aproape patru grame in 150 de grame de fasole fiarta), 75 de grame de magneziu, 244 de miligrame de fosfor, peste 700 de miligrame de potasiu (ceea ce o face ideala in curele de detoxifiere, potasiul fiind excelent pentru eliminarea toxinelor), dar si zinc, molibden si seleniu. La capitolul vitamine, fasolea boabe exceleaza in cantitatea de vitamine din grupul B, contine circa doua grame de vitamina C si E si este bogata in vitamina K. Dieta cu fasole Proteinele pe care fasolea le contine acopera aproape tot spectrul de aminoacizi esentiali in cantitati aproximativ egale cu cele pe care le contine si carnea. Ca sa fie perfecta pentru consum fasolea trebuie fiarta in doua ape. Abia a treia apa este cea “buna”. Pune fasolea la inmuiat in apa calda, o ora inainte de a o pune pe foc. Dupa ce arunci primele doua ape, pune peste fasole doar apa colocotita, scrie whfood. Retete cu fasole boabe Si inca ceva, pentru a beneficia de toate aceste calitati, fasolea boabe trebuie consumata cel putin o data pe saptamana, dar ideal este sa mananci fasole boabe de sase, sapte ori pe saptamana.