Dieta pentru psoriazis

Dieta pentru psoriazis

Psoriazisul este o boala a pielii care afecteaza peste 125 de milioane de persoane la nivel mondial. Boala cu atat mai grava cu cat nu poate fi eliminata complet aproape niciodata, ci doar tinuta sub control.

Partea buna a acestei boli e ca nu e contagioasa. Localizat in orice parte a corpului, psoriazisul este o boala cronica de piele caracterizata prin prezenta unor pete rosii solzoase care apar cu precadere pe coate, genunchi, scalp sau unghii. In zonele respective pielea este foarte sensibilă, foarte uscata si are un aspect aproape solzos.

Ca sa tii sub control mancarimile puternice din zonele afectate, principala solutie este sa iti mentii pielea curata si hidratata. Este foarte important ca in regiunile afectate de psoriazis sa nu folosesti niciodata creme abrazive sau extrem de parfumate. Mergi doar produse recomandate de medic sau unguente speciale.

Dieta pentru psoriazis

Nu exista o dieta anume pentru tratarea acestei boli, ci doar pentru ameliorarea ei. Medicii au observat ca secretul este consumul a cat mai multe fructe si legume. Asadar, cand mergi la cumparaturi, ai grija sa umpli cosul cu cat mai multi antioxidanti, vitaminele C, E, betacaroten, zinc si seleniu.

Ai nevoie de antioxidanti pentru ca au un efect pozitiv asupra pielii, pe care o protejeaza de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi, fost asociati cu inflamatia pielii prezenta in psoriazis.

Ai nevoie de multe fructe si legume. Cantitatea zilnica ideala porneste de la 2 si ajunge la 4 fructe pe zi. Cat despre legume, sunt recomandate 5 gustari pe zi. Stim ca ti se pare mult, dar ai nevoie de antioxidanti care sa iti reduca inflamatiile. Cand tii dieta pentru psoriazis incearca sa mananci ardei gras, ananas, spanac si morcovi.

Cerealele joaca un rol la fel de important in ameliorarea simptomelor psoriazisului. Medicii recomanda consumul de cereale integrale, intre 4 si 11 gustari pe zi. Mananca fasole si linte pentru ca sunt o sursa bogata de proteine si contin multi antioxidanti si fibre. Mai multe studii arata cat de bine se simt persoanele cu psoriazis care mananca soia. Excelenta sursa de proteine, soia iti ofera antioxidantii de care ai nevoie in lupta cu inflamatiile. Poti manca o jumatate de portie de tofu sau poti o cana de lapte de soia, ca sa te convingi.

Nu exclude grasimile sanatoase! Mananca sustinut avocado, seminte sau orice cu ulei de masline. Evita insa margarina si alte alimente care contin grasimi trans si nu fac decat sa iti inrautateasca simptomele, implicit mancarimea din zona afectata.
 

Ce sa nu mananci cand ai psoriazis

Alimentele care cauzeaza inflamatii ar trebuie sa fie mancate intr-o cantitate mai mica sau chiar eliminate, spun medicii. Pe lista neagra se gasesc alimentele procesate sau fast-food-ul – mancaruri bogate in acizi saturati, grasimi trans si zaharuri.

In materie de carne, medicii spun ca e ideal sa mananci intre 2 si 3 mese pe saptamana. Carnea trebuie sa fie slaba, ca sa nu stimuleze inflamatiile. Daca ai putea renunta la zahar de tot, ar fi ideal pentru ca iti face extrem de rau cand ai psoriazis. De ce? Pentru ca stimuleaza inflamatiile extrem de puternic. Ideal este sa limitezi si consumul de alcool, unul din potentatorii simptomelor acestei boli.

O alta regula din cadrul unei asa-zise diete pentru psoriazis este reducerea numarului de calorii la 1200 pe zi. Se banuieste ca exista o legatura directa intre obezitate si psoriazis.