5 motive sa te lasi de dulciuri

5 motive sa te lasi de dulciuri

In ciuda hotorarii luate, nu am izbavit. Obisnuita sa mananc mereu ceva dulce, luarea unei hotarari bruste, care sa-mi faca viciul istorie, imi era la fel de dificila precum mutarea muntilor din loc. Cum sa zic NU unei portii de budinca cu ciocolata sau de placinta cu branza, cand intr-un mic sertar din subconstient nu-mi doream asta de fapt.

 

Intr-un razboi pe care ratiunea mea il ducea cu taria organismul de a se impotrivi unei astfel de decizii, a invins in cele din urma ratiunea. Obisnuit sa crezi ca numai dependenta de fumat dauneaza sanatatii, descoperi ca lucrurile pe care le-ai crezut pana mai ieri inofensive (dependenta de dulciuri) dauneaza si ele sanatatii. La fel ca si dependentii de nicotina, persoanele carora le plac dulciurile la nebunie, sufera de aceleasi simptome ca  primii dintai. Daca o persoana care ar da oricand ciorba din farfurie pentru o ciocolata, ti se va plange ca sufera de dureri de cap, anxietate, depresie, pofte, sa o crezi.

 

Nu minte. Asta patesc cei care se declara fani ai dulciurilor. Si nici tentativa de a renunta la viciul lor nu este prea usoara. Pe piata exista la ora actuala multe alimente procesate care au zahar inclus la pachet…asa ca super oferta si nu numai de sarbatori. Dincolo de nume precum fructoza, sirop de porumb, glucoza, maltoza, sta ascuns zaharul. Eu si poate tu stim asta, insa restul nu stie.

 

Privesc atenta la americani si imi vine sa le plang de mila. In America rata obezitatii este in floare si cauza principala o reprezinta alimentatia dezechilibrata. Bogata in grasimi si dulciuri, o astfel de alimentatie nu poate duce intr-o directie buna. Consumul de sucuri carbogazoase, gogosi si alte dulciuri nu fac decat sa puna paie pe foc in conditiile in care tot mai multi americani sufera din cauza obezitatii si a afectiunilor asociate acesteia. Si ca sa te motivezi indeajuns pentru a renunta la acest viciu dulce (in cazul in care iti plac dulciurile) iata riscurile asociate cu dependenta de dulciuri.

 

Luarea in greutate
Stiu ca te asteptai sa-ti vehiculez  acest motiv. Insa, oricare dintre noi care declara cu mana pe inima ca dulciurle sunt viata lui si ca de maine o sa renunte la ele, minte. Cu fiecare bucatica de prajitura ingurgitata, cresc sansele tale sa iei in greutate (mai ales daca esti darnic cu portiile). Zaharurile rafinate asta fac de fapt. Te ingrasa, De ce? Inca te mai intrebi de ce toate astea!? Simplu, pentru ca dulciurile sunt calorii goale. Adica nu contin fibre, minerale, vitamine si alti nutrienti. Absolut nimic.

 

[next]Deficitul de minerale
Daca la riscul de a te ingrasa te asteptai, probabil la acesta raspunsul tau este nu. Si totusi, odata ce-am discutat despre caloriile goale nu cred ca depistarea cauzei pentru un astfel de risc este greoaie. Infulecand la greu dulciuri bogate in calorii si atat, organismul isi pierde rezervele de nutrienti (minerale, vitamine) pentru ca nu sunt suplimentate din alimente sanatoase. Pana aici ti se pare logic, nu? Daca minerale vitale precum magneziu, calciu, sodiu si potasiu sunt preluate de organism, din rezervele proprii, tocmai pentru ca zaharurile nu le pot alimenta, cu timpul aceste rezerve se epuizeaza.

 

Pierderea osoasa
Asa cum iti ziceam si mai devreme, organismul incearca sa compenseze lipsa de nutrienti cauzata de consumul excesiv de zaharuri. Calciul, un mineral esential in tesuturile osoase este distrus tocmai din cauza nivelul prea mare de glucide in sange. Urmarea? Cu un nivel mic de calciu, procese esentiale in organism nu mai au loc, oasele se slabesc si creste in timp riscul osteoporozei de a se instala. Asociate cu osteoporoza sunt fracturile. Si nu-i tot. Pentru ca situatia sa para si mai urata, lipsa calciului in sange, agraveaza sanatatea dintilor, aducand dupa sine nesuferitele de carii, care se lasa cu vizite la dentist pe care multi dintre noi il uram.

 

Diabetul
Bune la gust, dulciurile te imbolnavesc. Ridicand nivelul gluzozei din sange, silesc pancreasul sa secrete insulina. Iar un nivel prea mare de glucide in sange obliga organismul sa lucreze toata ziua (ai aceea impresie ca parca esti bagat in priza, ca ai mai face ceva, dar nu stii ce). Iar, pancreasul, bietul de el, nu poate face fata acestei munci cu de-a sila.

 

Lipsa de energie
Ti-e pofta de ceva dulce si ai fi sa stare sa faci orice pentru asta? Numai ca imediat dupa ce ti-ai potolit pofta, nivelul zaharului creste pentru ca mai apoi sa scada si tu sa te simti obosit si lipsit de energie. Practic cazi intr-o capcana. O capcana in care te zbati mult, la fel ca musca in plasa de paianjen, pana cand va obosi si va ceda. La fel faci si tu. Incerci sa te lasi, dar din cauza ambitiei, care practic lipseste, capitulezi. Daca iti repeti mereu ca dulciurile nu-ti fac bine, ca trebuie sa mai tai din portiile generoase, poti schimba lucrurile.

 

Daca este imposibil ceea ce-ti cer, atunci incearca ca o data pe saptamana sa elimini un aliment bogat in zaharuri si sa-l inlocuiesti cu un alt aliment sanatos. De exmplu dai gogosile pentru iaurt. Nu ti se oare un targ avantajos? Sau ca sa nu te mai plangi ca nu ai strop de energie in tine, lasa ciocolatica pentru un castron cu fulgi de ovaz. Pana la o invingere completa a viciului, micsoreaza portiile si nu-ti propune sa renunti brusc.