Dieta ovo-lacto-vegetariana

Dieta ovo-lacto-vegetariana

Inainte de a vorbi despre dieta ovo-lacto-vegetariana, sa ne amintim ca, recent, in presa si pe Facebook au razbatut ecourile unei curajoase declaratii a lui Lucian Mandruta privitoare la dieta raw-vegana, el nefiind de acord cu ideea ca ar fi sanatos sa mancam ce mancau stramosii nostri care erau mai scunzi si traiai mai putin. Dupa rasul de rigoare  a venit si suspinul de usurare ca iata, nu se mai moare pana in 50 de ani la vanatoare sau de gripa, dar se moare de cancer la 30 de ani, astfel incat inseamna ca ceva facem bine.

Lasand gluma la o parte, lasand la o parte si parerile celor neavizati, putem sa ne bazam pe sfatul dieteticienilor de scoala noua, care, paradoxal, revin la solutii traditionale. In timp ce dieta raw-vegana este intr-adevar drastica, desi foarte buna daca poate fi tinuta, e posibil sa fie adoptata ca mod de viata doar atunci cand convingerile morale o sustin. Asta e situatia si cu vegetarianismul, in masura ceva mai mica. Pana si pentru a deveni un simplu ovo-lacto-vegetarian, ideea pe care dorim sa o sustinem astazi, este nevoie ca parerile dumneavoastra personale sa va ajute in acest demers.

Din punct de vedere al alimentatiei insa, exista variante simple si sanatoase de dieta ovo-lacto-vegetariana, care sa nu va faca deloc sa va simtiti privati de ceva, ci dimpotriva, sa va deschida noi perspective ale gustului.

Am mai vorbit pe site despre dieta vegetariana in general, insa acum vom trece in revista principiile unei diete ovo-lacto-vegetariene conform dr. Janel Ovrut, dieteticiana renumita, care urmeaza ea insasi acesta dieta.

Desi este in primul rand benefica pentru sanatate, dieta ovo-lacto-vegetariana este si un regim de slabire eficient, fiind bogata in nutrienti si saraca in grasimi saturate. In general, aceasta combinatie se obtine doar cu dieta vegetariana, care se concentreaza -desigur -pe legume, la fel de importante fiind fructele, cerealele integrale, lactatele degresate si oul.

In general, mancarurile preparate din plante si legume au in mod natural putine calorii, si contin multa apa si fibre alimentare. Acesti factori va ajuta sa acumulati mai putine calorii.

Este nevoie insa de atentie, deoarece intr-o dieta ovo-lacto-vegetariana se pot strecura alimete care va pot creste considerabil greutatea. Printre acestea sunt lactatele grase, integrale, untul de arahide, nucile si alunele in cantitati prea mari, mierea in cantitate prea mare, legumele sarate in exces, prea multe produse de panificatie. Exista tendinta de a substitui, la inceputul dietei, carnea cu paine sau alte alimente care "umplu". Este doar o senzatie de lipsa, nu o lipsa reala ( in masura in care substituiti corect proteinele) si nu se rezolva in niciun caz cu paine, ci cu gustari continand un alt aliment bogat in proteine. Evitati pizza, nachos si popcorn la film, branza prajita si cartofii prajiti in ulei! Toate acestea sunt alimente vegetariene, dar raman neindicate in orice fel de cura de slabire.

Ideal este sa va alegeti un plan de dieta care sa fie construit cu grija pentru a fi echilibrat si cat mai nutritiv. O cantitate mai mare de fructe si legume va asigura nutrientii necesari si senzatia de satietate – in organism raman apa, proteine si fibre. Consumati surse temeinice de proteine, cum sunt fasolea, soia si cateva alte legume. Aveti grija cu consumul celor bogate in calorii, cum sunt branza, nucile si ramaneti la alimente degresate si cu putine calorii. Mai puteti controla excesul de carbohidrati prin portii mici si alegerea acelor legume si moduri de preparare sanatoase. Cerealele integrale, orezul brun si pastele integrale contin mai multe fibre si nutrienti decat cele care ne atrag in mod obisnuit: painea alba, orezul alb, macaroanele….

O dieta ovo-lacto-vegetariana echillibrata include:

– cereale integrale: paine, paste integrale, quinoa, bulgur

– lradacini, nuci si seminte: fasole, mazare, soia, linte, nuci, alune, seminte

– fructe si legume: nici o zi fara ele.

– lactate sau substitute de lactate din soia: iaurt degresat, lapte batut degresat, branzeturi degresate. Laptele de migdale, de orez sau nuca de cocos va asteapta sa le descoperiti!

Secretul tuturor succeselor este in fundament echilibrul, asa ca daca il veti pastra pe acesta, veti slabi si veti trai o viata sanatoasa cu dieta ovo-lacto-vegetariana!

Gasiti pe Dietetik.ro retete vegetariene si retete de post!