Carnivorii nu-si gasesc locul usor la masa vegetarienilor. Se uita in stanga si-n dreapta, doar-doar dau de un miros de carne, asa ca atunci cand pui un iubitor de carne in fata unui bol cu quinoa, o sa ridice sprancenele a mirare. Quinoa este insa un fel de carne pentru vegetarieni. Cum altfel a denumesti micile boabe galbui care contin proteine mai bune decat cele din carne ? In plus, sunt o sursa excelenta de magneziu. Carente in meniul vegetarienilor ? Nici vorba! M-am intalnit cu cerealele la ceas de seara, intr-un oras indepartat. Aliment de baza al vechilor incasi, micile sfere reduc cantitatea de grasimi din sange si, implicit, scad riscul de atac de cord. Imprietenite cu un buchet de brocoli si niste felii portocalii de morcov – fierte la abur – quinoa face dintr-o salata banala, un deliciu. Quinoa e carne pentru vegetarienie dar asta nu o face sa fie exclusiv in meniul lor. Micile sfere elimina balonarile, indigestia sau oboseala. Cum altfel cand mustesc de vitamine. In ordine alfabetica : A, C, D,E , K si B-urile. Inca nu e comuna in bucatariile din blocurile noastre comuniste, dar cum ii veti da de gust, va promit ca nu va lipsi din camara. Cel putin din a mea, nu. Pentru ca este o sursa excelenta de magneziu, quinoa este extrem de utila pentru persoanele care sufera de migrene, diabet sau ateroscleroza. Magneziul ajuta la relaxarea vaselor de sange si implicit la eliminarea migrenelor. Asa ca incearca sa introduci quinoa in meniul tau si scapi de durerile de cap. Tot magneziul ajuta la scaderea tensiunii arteriale, arata un studiu realizat la Harvard. Din moment ce quinoa are un continut scazut in gluten, este unul dintre cele mai putin alergenice alimente. Trebuie insa sa stii cum sa o gatesti ca sa o poti servi. Se cumpara din magazine naturiste la pungute de 500 de grame, care costa aproximativ 20 de ron. Eu am mancat-o in salata, combinata cu seminte de dovleac, brocoli si morcovi, dar o puteti savura si impreuna cu seminte si nuci presarate printre micile sfere galbene. Ca sa mai iesiti din rutina degustarilor, incercati sa o strecurati in reteta favorita de paste. Sa ne spuneti cum a iesit!