Regimul vegetarian poate sa devina un mod de viata. Multi se decid sa devina vegetarieni pentru a apara drepturile animalelor. In plus, vegetarienii sustin ideea conform careia carnea dauneaza organismului. Desi, este bine stiut faptul ca organismul are nevoie si de proteine, iar multe dintre ele se regasesc in carne. Proteinele joaca un rol esential in dieta fiind temelia metabolismului si suportul pentru sustinerea masei musculare, dar si elementele esentiale in procesul de regenerare celulara. In conditiile acestea ce inseamna dieta lacto-ovo-vegetariana? Dupa cum stim multi vegetarieni exclud din alimentatie produsele provenite de la animale. Dar excluderea produselor lactate din dieta pune in pericol sanatatea organismului intrucat acestuia nu i se mai asigura nivelul optim de calciu, mineral esential pentru activitatea cardio-vasculara, oase, dinti si activitatea cerebrala. Si atunci dieta lacto-ovo-vegetariana vine sa combine produsele lactate, ouale si vegetalele. Pare simplu, nu? La prima vedere dieta lacto-ovo-vegetariana pare o dieta echilibrata, dar secretul sta in felul in care sunt combinate alimentele, pentru a-i asigura organismului de fiecare data nutrientii de care are nevoie. Persoanele care se declara lacto-ovo-vegetariene consuma in mare produse vegetale, oua si lactate (incluzand iaurt, lapte, branza). Acesta constituie primul pas atunci cand oamenii renunta la o dieta stricta vegetariana pentru ca este mult mai usor atunci cand iti simti stomacul plin si-i asiguri organismului toti nutrientii necesari, ca sa nu mai spunem ca si mancarea are parca un alt gust atunci cand adaugi branza. Dieta nu este una restrictiva. Plecand de la aceasta dieta se pot face multe combinatii: dieta ovo-vegetariana (in care nu se permite consumul de lapte), dieta lacto-vegetariana (nu se consuma oua). Cum sa devii un lacto-ovo-vegetarian Daca vrei cu adevarat sa devii un lacto-ovo-vegetarian trebuie sa intelegi mai intai de toate ce trebuie sa consumi. De baza sunt: legume, fructe, cereale integrale, paine, ovaz, cereale de calitate, nuci, seminte, branza, oua si lapte. La acestea se adauga: fasole (de orice fel) si uleiuri vegetale. Adauga untul de arahide, dar si de migdale sunt recunoscute pentru beneficiile acestora. Unii vegetarieni nu consuma suficiente proteine, iar acestia nu stiu ca un singur bol cu fasole neagra asigura 15 grame de proteine. Alte surse de proteine sunt: orezul brun, pastele din cerealele integrale si produse pe baza de soia. Daca iti place bucataria mexicana sau italiana nu-ti va fi greu sa mananci sanatos. Care sunt beneficiile dietei Dieta lacto-ovo-vegetariana este de obicei recomandata in tratamentul: afectiunilor de inima, cancer, diabet, infarct, nivelului prea mare de colesterol, obezitate, osteoporoza, hipertensiune, pietre la fiere, pietre la rinichi, ulcer, sindrom premenstrual, anxietate si depresie. Un studiu realizat in anul 2001 a scos la iveala faptul ca dietele vegetariene contin mai mult cupru decat cele nevegetariene. Cuprul este un important mineral, care adesea lipseste din alimentatia de zi cu zi, evident luand in calcul obiceiurile alimentare nesanatoase. Planul dietei Potrivit Asociatiei Vegetariene o dieta tipica ar trebui sa contina: patru-cinci portii de fructe sau legume pe zi, doua sau trei portii cu seminte si nuci, trei-patru portii cu cereale sau cartofi, doua portii cu produse lactate, o cantitate infima de uleiuri vegetale si unt si, nu in ultimul rand, produse alimentare care contin vitamina B12.