People are strange animals si constatarea se aplica si atunci cand vine vorba de modul in care percepem mancarea. Am mai vorbit despre conexiunile dintre papilele gustative, stomac si creier. Daca incepem sa discutam pe tema asta, ne apuca seara si ramanem nemancati. Am citit un studiu realizat de cercetatorii de la Oxford si am aflat ca atat culoarea cat si forma tacamurilor stimuleata apetitul. Stiam pana acum cat de mult conteaza marimea farfuriei din care mananci. Aflasem cat de important e tipul de muzica pe care il asculti la masa si ca mananci mai mult decat ai nevoie daca te uiti la televizor sau stai pe net in timpul mesei. Iata ca rezultatul studiului facut la Oxford vine sa completeze gama de variatiuni pe aceeasi tema. Concluzia cercetarii este ca atat culoarea, cat si greutatea si forma tacamurilor (lingura, furculita, lingurita) cu care mancam ne poate afecta perceptia despre mancare in sine. Studiul a testat initial reactiile subiectilor serviti cu acelasi iaurt dar din linguri de diverse marimi. Oamenii nu si-au dat deloc seama ca mananca exact acelasi iaurt. Unii au spus ca este mai dens si de o calitate superioara, atunci cand au mancat iaurt din linguri de plastic, mult mai usoare decat tacamurile din inox. Altii au spus ca iaurtul este mai dulce, mai scump si mai bun in momentul in care a fost colorat in roz si servit din linguri albe. Cercetatorii au facut acelasi experiment folosind acelasi tip de branza. Ce credeti? Cand au servit o bucatica de pe un cutit, oamenii au spus ca branza, aceeasi branza de fapt, e mai sarata decat atunci cand au mancat-o de pe o lingura sau de pe o furculita. Studiul explica faptul ca avem prejudecati legate de mancarea pe care o avem in fata, inca dinainte de a o gusta. Tu cum iti alegi mancarea ?