Cand dieta sanatoasa nu este… sanatoasa

Cand dieta sanatoasa nu este… sanatoasa

Diata sanatoasa nu inseamna sa mancam lucruri sanatoase din cand in cand. O dieta sanatoasa este un angajament pe termen lung, de preferat pe tot parcursul vietii, cu scopul de a manca corect si sanatos, scrie Web med. Sa ciugulesti din cand in cand "alimente sanatoase" nu inseamna in niciun caz ca ai adoptat o alimentatie sanatoasa.

Iata care sunt marile greseli pe care le fac oamenii cand este vorba despre alimentatia sanatoasa, diete si cure de slabire.

 

1. Dietele rapide – daca respecti o dieta care iti promite ca vei pierde rapid 10 kilograme, iti furi caciula singur. Dupa o astfel de cura, chiar daca pierzi 10 kilograme, organismul sufera deficite nutritionale, se deshidrateaza si risca o serie de afectiuni grave, printre care tensiunea arteriala mare, tulburari de ritm cardiac, afectiuni hepatice. In plus probabilitatea de recupera rapid kilogramele pierdute este maxima. Pierderea in greutate este cu adevarat benefica doar daca acesta se produce lent, nu mai mult de 1,5 kilograme pe saptamana.

2. Dieta vegetariana – este o alegere pe care o fac din ce in ce mai multi oameni, in ideea ca o dieta sanatoasa  este una in care este exclus consumul de carne, ca o conditie suficienta pentru un aport scazut de grasimi sau calorii. Ceea ce se uita este faptul ca a manca si carne, nu inseamna neaparat ca va creste consumul de grasimi. Lactatele, branzeturile, uleiurile pot aduce mai multe grasimi, intr-o dieta care exclude carnea, decat daca ai consuma din cand in cand si carne. Regula ideala spune ca doua zile pe saptamana trebuie trecute fara carne, iar carnea se cuvine mancata o singura data in zi, la prinz sau la cina.

3. Prea bun, prea mult – ciocolata, uleiul de masline, avogado, nucile, vinul rosu si inca multe altele sunt incluse pe lista alimentelor sanatoase. Toate acestea aduc evidente beneficii pentru sanatate. Reversul medaliei este acelea ca avem tendinta de a manca doar alimente sanatoase. O bucata de avogado este excelenta, dar trei avogado pe zi sunt un pericol pentru sanatate! Ideal este ca alimentele sanatoase sa fie incluse in dieta cu moderatie. Un pahar de vin rosu, nu un litru, o mana de nuci, nu un sac. Secretul alimentatiei sanatoase este o mancare cat mai variatia si echilibru.

4. Pune carbohidratii in meniu – orezul, painea sunt alimente din categoria celor „rele”. Si pentru ca sunt blamate avem tendita de a le exclude. Intr-o dieta echilibrata nu exista alimente rele si alimente bune, exista echilibru si cat mai multa variatie alimentara. Carbohidratii nu trebuie exclusi din dieta pentru ca sunt alimentele primare care furnizeaza energie. Este important ceea ce alegi – cerealele integrale, orezul brun, faina de malai, faina integrala trebuie sa faca parte din meniu, chiar si in perioadele de dieta pentru ca sunt bogate in fibre si bogate in vitamine B, precum acidul folic, care sunt esentiale pentru o nutritie corecta.

5. Jos grasimile – este ultima moda. "Continut scazut de grasime" si "fara grasimi" nu sunt sinonime cu "sanatos". Grasimile sunt bune si necesare. Grasimea este o componenta a fiecarei celule din corpul nostru. Ideal este ca dieta sa contina in principal grasimi vegetale nesaturate.

In final mai trebuie spus ca o alimentatie sanatoasa trebuie sa reflecte stilul de viata, sa fie adaptata la varsta si nevoile nutritionale ale organismului. Diata sanatoasa inseamna de cele mai multe ori, doar o suma de mici schimbari in dieta zilnica.