O delicatesa de toamna care o sa impresioneze si prin aspect si prin gust. Sufleul de telina este extrem de aromat si poate sa fie o mancare in sine sau o garnitura rafinata pentru peste sau friptura la gratar. Telina, aliatul tau in dieta Ca sa faci sufleul de telina ai nevoie de o telina mare (circa 500 de grame), sase oua, doua linguri de faina, o cana de lapte, o buncata de unt (100 de grame), 100 de grame de smantana, sare, piper, nucsoara si verdeata. Curata si fierbe in apa cu un praf de sare, telina taiata in bucati mari. Cand este fiarta las-o sa se scurga foarte bine. Striveste telina cu o furculita, pana rezulta un piure. Pune jumatate din bucata de unt intr-o tigaie si cand s-a topit pune telina strivita. Amesteca si lasa pe foc pana dispare toata apa. Da deoprate si lasa sa de raceasca. Prepara un sos alb din restul de unt topit, doua linguri de faina (pe care o lasi sa se caleasca putin in unt pana de strange) si un pahar de lapte. Da sosul intr-un coloct. Lasa-l sa se raceasca. Adauga smantana. Amesteca. Separa oualele. Bate galbenusurile si adauga-le in piureul de telina (care trebuie sa este bine racit). Adauga si sosul alb si omogenizeaza bine. Potriveste de sare si piper si daca iti place nucsoara. Adauga verdeturi foarte bine scurse de apa in care au fost spalate si tocate cat se poate de marunt. Pregateste un vas ceramic cu peretii inalti sau alt vas care merge la cuptor (sau mai multe vase individuale), uns cu unt si tapetat usor cu faina. Bate albusurile spuma, cu un praf de sare. Spuma de albus trebuie sa fie foarte bine batuta (cu mixerul circa 10 minute). Incorporeaza albusurile, incet cu miscari circulate de la fundul vasului spre suprafata, nu dintr-o data ci in trei-patru etape. Trebuie sa faci si sufleul de morcovi Pune sufleul la copt la foc potrivit, in cuptorul incalzit (nu incins – ci doar cald), inainte. Se coace circa 20 de minute. Nu deschide usa in timpul coptului. Lasa sufleul in cuptor circa cinci minute inainte sa-l scoti, dupa ce ai oprit focul. Serveste sufleul de telina imediat simplu sau cu smantana subtire. sursa foto: firstlookthencook.com