Telina este ideala nu doar in diete si in curele de slabire, dar este leguma perfecta si in curele de detoxifiere, prin continutul ridicat de potasiu, mineral care intervine in mod esential in procesul de eliminare de toxine. Aceasta leguma o poti gasi tot anul, dar in aceasta perioada de toamna, are maximum de nutrienti si vitamine. Argumentele pe care le aduce WH Food in favoarea acestei legume sunt cuceritoare si reprezinta un adevarat indemn pentru a manca … multa telina. In primul rand telina are foarte putine calorii, doar 20 pentru 100 de grame de leguma, astfel ca o poti manca fara se te uiti la cat de mare este potia din farfurie. Telina intrece toate celelalte radacinoase prin cantitatea de vitamina K pe care o contine. In 100 de grame de leguma se afla 45% din necesarul zilnic de vitamina K. Este bogata in vitamina C, B6, B1 si are o concentratie ridicata de potasiu, calciu, magneziu, molibden si mangan, ultimele doua fiind minerale cu adevarat rar intalnite in legume. La toate acestea se adauga o doza consistenta de fibre ceea ce o face eficienta in eliminarea grasimilor. Beneficii pentru organism Combinatiile optime de fibre, minerale si vitamine fac din telina o leguma mai mult decat potrivita pentru scaderea colesterolului si tonifierea sistemului circulator. Telina are efecte diuretice si te va ajuta sa scapi de surplusul de apa din organism, dar este si o sursa de calciu si fosfor, care tonifica sistemul osos, iar concentratia mare de vitamina K este un adevarat suport pentru activitatea ficatului. Telina determina scaderea concentratiei de glucoza din sange, regleaza secretia de insulina si reduce senzatia de foame. Pentru toate acestea atat radacina, cat si frunzele de telina sunt perfecte in dieta, dar si in sustinerea unei nutritii sanatoase. Cum sa mananci mai multa telina Cele mai multe din proprietatile pe care le are telina se pastreaza si in leguma fiarta. Asa ca poti manca supa crema de telina, in care ai pus si radacina si frunze. Dreasa cu putin lapte degresat si un galbenus de ou va avea foarte putine calorii. Telina este delicioasa sub forma de piure, preparat din telina fiarta, ca si piureul clasic de cartofi. Adauga ulei, sare, piper alb si o mana de nuci pisate. Este o nebunie. Nu in ultimul rand telina este perfecta in salate, impreuna cu mere si morcovi, dreasa cu ulei, suc de lamaie si iaurt. Daca adaugi fulgi de migdale si cateva bucatele de carne de pui, o sa ai o cina completa, satioasa si sanatoasa. Telina este delicioasa coapta. Taie o radacina de telina in felii, adauga putin ulei si apa, si las-o la cuptor pentru 40 de minute. Este o garnitura delicioasa pentru carne sau peste. Sucul de telina, combinat cu suc de morcovi, de mere sau de castraveti este savuros si plin de vitamine. Singura conditie este sa-l prepari in casa si sa-l bei imediat ce este gata. Daca vrei o variatie incearca si suc de telina in combinatie cu suc de ananas. Nu pot sa nu adaug combinatia dintre cotoarele crocante ale frunzelor de telina si untul de alune. O gustare perfecta, delicioasa si energizanta. Asa ca, poftim la telina! Afla mai multe despre telina de aici si de aici.