Indiferent de cat de banale ar fi felurile de mancare pe care le preparam, dupa ce adaugam putin ustoroi, gustul lor devine infinit mai bun. Fie ca sunt cartofi copti, ciuperci la cuptor, hamsii, pui prajiti, rosii coapte sau pesti la gratar, aceste feluri se transforma in adevarate delicatese dupa ce le trecem printr-un mujdei. Fara usturoi, pastele aglio olio e peperoncino si-ar pierde toata savoarea, iar tocanitele ar fi niste biete mancaruri mediocre. Usturoiul este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, iar daca va uitati in orice carte de nutritie, o sa gasiti numai cuvinte de lauda la adresa lui. In caz ca va intrebati cam cate calorii contine usturoiul, raspunsul e simplu, 137 la 100 de grame. Un catel de usturoi are cam 3 grame, asadar nu e cazul sa va puneti problema ca va ingrasati de la usturoi. Care sunt cele mai importante beneficii ale usturoiului? 1. Scade riscurile cardiovasculare; 2. Este un bun remediu pentru raceala; 3. Scade colesterolul; 4. Contine fitochimicale care ajuta la prevenirea cancerului; 5. Fluidizeaza sangele si mentine inima sanatoasa; 6. Intareste sistemul imunitar; 7. Creste nivelul de antioxidanti; 8. Contine alicina care actioneaza impotriva bacteriei helicobater pylori care provoaca ulcer gastric; 9. Contine oxid nitric care imbunatateste performantele sexuale la barbati; 10. Are proprietati antifungice si antibacteriene si este folosit ca remediu pentru candidoza, herpes si diverse infectii; 11. Mentine pielea sanatoasa; 12. Elimina toxinele din organism; 13. Este un bun remediu pentru indigestie si balonare; 14. Scade nivelul de lipide din sange; 15. Scade tensiunea arteriala, aducand-o la un nivel normal. De remarcat si faptul ca usturoiul, ceapa si prazul contin sulfiti alilici care descompun agentii carcinogeni inhalati de organism prin fumul de tigara. Cele trei legume reprezinta tot atatea ajutoare pentru sistemul imunitar si trebuie incluse in mod regulat in dieta. Usturoiul poate fi folosit si extern, sucul de usturoi dovedindu-se eficient pentru calmarea ranilor, a intepaturilor de viespi, a bataturilor, impotriva caderii parului, dar si a durerilor de urechi. Daca va puneti in ureche putina vata imbibata in suc de usturoi, durerea de ureche se va ameliora. Usturoiul contine vitaminele A, C, multe B-uri, dar si calciu, fosfor, potasiu, magneziu si seleniu. Nu va temeti de efectele secundare ale consumului excesiv de usturoi, ele nu exista.