Cercetatorii au ajuns la concluzia ca usturoiul este benefic pentru acei pacienti care au o usoara hipertensiune. Intr-un alt studiu realizat in anul 1983 subiectii au consumat un catel de usturoi timp de 12 saptamani si au descoperit ca atat hipertensiunea cat si nivelul de colesterol au scazut. Pudra de usturoi trebuie consumata numai sub sfatul unui medic. Usturoiul are cam acelasi efect ca si aspirina asupra sangelui, si anume il fluidizeaza. In plus, medicii le-au recomandat oamenilor sa inceteze sa mai consume usturoi inainte si dupa operatie. Studii recente au scos la iveala faptul ca atat usturoiul cat si ceapa sunt alimente de baza intr-o dieta sanatoasa, de fapt au un mare impact asupra starii de sanatate prin faptul ca previn cancerul. Aceste alimente lupta cu boala necrutatoare prin faptul ca au abilitatea sa se interpuna in procesul de dezvoltare al tumorii. De fapt ce face usturoiul sa fie atat de spectaculos, ca de altfel si restul alimentelor anti-cancer? Se pare ca raspunzatoare pentru prevenirea cancerului sunt fitochimicalele. Acestea au rolul de a proteja planta in sine de pericolul reprezentat de insecte, boli sau pericolele din mediul inconjurator. Moleculele de fitochimicale sunt acelea care confera fructelor si legumelor pigmentul, conferindu-i usturoiului gustul si mirosul caracteristic. Alte studii realizate pe usturoi arata ca acesta detine proprietati prin care poate reduce frecventa cazurilor de cancer la sistemul digestiv. Insa, nu este singurul atuu, se pare ca usturoiul previne cancerul de prostata. Atat usturoiul cat si ceapa contin alicina, care este instabila si se descompune intr-un numar mare de fitochimicale, toate acestea au abilitatea de a intari sistemul imunitar, determinand celulele imunitare sa lupte impotriva cancerului. Aceste fitochimicale pe baza de sulf lupta impotriva dezvoltarii tumorii si pot neutraliza efectul nitritilor cancerigeni, care sunt folositi ca si conservanti in unele alimente. Se pare ca usuturoiul este mult mai benefic sanatatii decat ceapa, intrucat acesta scade cu mult riscul declansarii cancerului de stomac. In luna octombrie a anului 2000 o serie de studii epidermatologice au fost publicate in Jurnalul American de Nutritie, acestea au aratat ca persoanele care serveau usturoi gatit sau crud in alimentatia de zi cu zi le scazusera pana la jumatate riscul de a face cancer la stomac raportat la acele persoane care nu au consumat usturoi sau mancau foarte putin. Insa, aceste studii nu au aratat ca suplimentele nutritive pe baza de usturoi au acelasi impact asupra sanatatii. In America numai 2% din populatie consuma mai mult de 2 grame de usturoi in fiecare saptamana. Consumul excesiv de usturoi poate declansa aparitia efectelor secundare (reactii alergice, probleme ale stomacului, diaree). Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate ii va asigura organismului mii de fitochimicale diferite. Multitudinea de beneficii ale usturoiului ne face sa credem ca aceasta leguma este o adevarat farmacie. Iar dovada stau rezultatele multora dintre teste care arata ca servind in mod frecevent usturoi acesta ajuta in: reducerea nivelului de colesterol, previne formarea cheagurilor de sange si infectiile (cu bacterii si fungi). Alicina, substanta regasita in usturoi, blocheaza actiunea celulelor canceroase si incetinesc dezvoltarea tumorii. Nivelul prea mare de colesterol si hipertensiunea declanseaza ateroscleroza sau sunt ingreunate arterele, ajungandu-se in cele din urma pana la moarte. Reducandu-se nivelul de colesterol si tensiunea sangelui sunt protejate arterele de potentialele afectiuni. Usturoiul previne formarea cheagurilor de sange, fluidizand sangele se previne infarctul si atacul de inima. Antioxidantii din aceasta leguma pot proteja inima dupa o interventie chirurgicala. Inca te mai intrebi daca este bine sau nu sa consumi usturoi? Ei bine,studii recente au scos la iveala faptul ca fitochimicalele din usturoi ajuta la cresterea ratei metabolismului. Studii preliminare realizate pe oameni au demonstrat faptul ca pudra de usturoi are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Ai destule motive pentru care trebuie sa incluzi si tu usturoiul in alimentatia zilnica. Ce mai astepti?!