Specialistii cred ca nu, indiferent din ce alimente ne procuram zaharul, el este compus din aceeasi fructoza si glucoza. Structura moleculara a zaharului se pastreaza indiferent de aliment, iar concentratia de fructoza si glucoza este similara in fructe si in zaharul alb. Majoritatea fructelor au un procent de fructoza de 40 sau 55%, mai putin coacazele sau visinele care au o concentratie mai mica, de doar 20%. Zaharul alb are un procent de 50% fructoza si 50% glucoza. Si atunci ne intrebam de ce sunt considerate fructele atat de sanatoase, iar zaharul alb nu? Spre deosebire de zahar, fructele mai contin vitamine, apa si antioxidanti, in timp ce prajiturile si alte deserturi nu ne aduc prea multe beneficii, poate doar kilograme in plus, riduri inainte de vreme si probleme cu dintii. Plus de asta, fructele contin foarte putin zahar, spre deosebire de o prajitura. De exemplu, o ceasca de capsuni are doar 3-4 grame de zahar, in timp ce o ceasca de inghetata de capsuni are aproximativ 15 grame, spun specialistii citati de Huffington Post. Nu trebuie sa uitam faptul ca fructele, indiferent daca sunt proaspete sau uscate, sunt pline de fibre, esentiale pentru digestie. Fructele ne mentin inima sanatoasa, ne protejeaza de cancer, reduc colesterulul, ne energizeaza, nu ne aduc kilograme nedorite si, in general, actioneaza intr-un mod benefic asupra intregului organism. Fructoza si glucoza din fructe se absorb mai lent in organism, iar glicemia nu creste brusc, de aceea multe fructe sunt recomandate in alimentatia diabeticilor. Desi este foarte greu de renuntat la dulciuri, specialistii recomanda inlocuirea lor pe cat posibil cu fructele, pentru a evita excesul de zahar si imbolnavirea organismului. De ce este important sa reducem consumul de zahar? Pentru ca el imbatraneste pielea, distruge dintii si favorizeaza aparitia cancerului. Nu e suficient? Daca te intereseaza care sunt cele mai bune alternative pentru zahar, le gasesti aici.