Despre zahar

Despre zahar

Despre zahar se poate vorbi o zi intreaga, si tot mai ramane ceva nespus. In cazul zaharului, raportat la alimentatia sanatoasa se aplica cel mai bine proverbul „rau cu rau, dar mai rau este fara rau”. Toata lumea stie ca excesul de zahar este daunator, dar cu toate acestea cine poate rezista, cu adevarat, in fata unei felii de tort sau a unei prajituri. Ca sa nu mai vorbim despre cicolata!

      

In ultimi 20 de ani consumul de zahar a crescut cu circa 20%, iar asta a adus o serie de probleme in plus in ceea ce priveste nutritia si, implicit, alimentatia sanatoasa.

Cu toate ca daca vorbesti despre zahar, te gandesti la dulciuri, in primul rand, cele mai mari cantitati de zahar nu le luam din dulciuri. Doar o treime din zaharul consumat zilnic vine din dulciuri. Restul provine din alte surse, fructe, bauturi si chiar din lapte. Doar ca organismul trateaza toate zaharurile la fel, folosind ceea ce transforma in glucoza si stocand sub forma de grasime surplusul. Diferenta este ca zaharurile din fructe sunt absorbite mai lent, in timp ce cele din dulciuri maresc nivelul de zahar din sange la un nivel care devine periculos pentru artere, imbatranindu-le. In plus, zaharurile din fructe vin si cu nutrienti sub forma de vitamine, minerale.

Zaharul te imbatraneste. Aceasta este un adevar. Prea multe dulciuri pot face ca pielea sa arate imbatranita, pentru ca zaharul este atras in colagen. Colagenul mentine supletea si elasticitatea pielii, dar cand este combinat cu zaharul, consumat in exces, isi schimba structura si ca atare pielea arata imbatranita.

Zaharul aduce prejudicii inimii. Adevarul este undeva la mijloc. Inima are nevoie de zahar pentru a functiona normal. Dar cand mananci mai mult zahar decat organismul tau poate sa arda, ficatul il transforma in grasime. Grasimea  ajunsa in sistemul circulator, aduce prejudicii activitatii inimii. Ca in oricare alta situatie, calea de mijloc este cea mai buna. Zaharul nu poate sa lipseasca din dieta, dar excesul este daunator.

Zaharul predispune la cancer. Excesul de zahar suprasolicita functiile pancreasului. Nu se poate spune despre zahar ca predispune la cancer, dar consumul exagerat da peste cap metabolismul, produce obezitate, iar toate acestea sunt elemente care pot duce la cresterea riscului aparitiei cancerului. In acest caz este acelasi mecanism ca in cazul diabetului. Zaharul nu duce la aparitia diabetului.

Exista diferite tipuri de zahar, care au efecte diferite. Adevarat. Daca intre zaharul brun si zaharul alb diferentele sunt doar de gust, melasa, fructoza, siropul de porumb au proprietati diferite fata de zaharul clasic, atat in ceea ce priveste numarul de calorii, dar si capacitatea organismului de al digera si asimila. Nu exista un „zahar bun”, dupa cum nu exista „zahar rau”. Sercterul sta mereu in cantitate, scrie Mens health.  

Cum spuneam, despre zahar se poate vorbi pana maine. Doua lucruri raman insa general si fundamental valabile. Primul este acela ca organismul are nevoie de zahar, pentru ca acesta este principala sursa de glucoza si principala sursa de energie. Al doilea ca excesul este daunator. Si inca un amanunt despre zahar. Limiteaza consumul de zahar rafinat la circa cinci-sase lingurite pe zi si vei fi la adapost de toate neplacerile pe care, indirect, zaharul dar mai ales excesul de zahar le produce.