8 motive sa mananci mai multa soia

8 motive sa mananci mai multa soia

Soia este consumata indeosebi in bucataria asiatica si asta pentru ca, pe langa faptul ca este foarte gustoasa daca stii cum sa o prepari, are multe beneficii pentru sanatate. Studiile au aratat ca persoanele care consuma frecvent soia sunt mai sanatoase si au o speranta de viata mai mare. De exemplu, japonezii, mari consumatori de soia, traiesc in medie cam 80 de ani, meniul lor fiind bazat pe soia, peste si fructe de mare. Din pacate, in Romania soia este asociata cu un regim de viata sarac, prea putine persoane fiind interesate sa gateasca acest aliment.

De ce sa mancam mai multa soia?

1. Este plina de proteine, grasimi bune, fibre, vitamine de tip B, viamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, magneziu, fosfor, mangan si tiamina. Contine proteina completa, ceea ce inseamna ca este recomandata vegetarienilor si poate inlocui cu succes carnea.

2. Intareste oasele, deoarece contine calciu si fier, reprezentand o alternativa buna la lactate. Persoanele care au intoleranta la lactoza pot consuma fara probleme laptele de soia si branza tofu.

3. Nu are colesterol si este recomandata mai ales persoanelor cu colesterol mare, pe care le ajuta sa si-l regleze. Plus de asta, izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange, facandu-le mai flexibile.

4. Contine grasimi bune, esentiale pentru o inima sanatoasa. De asemenea, este plina de fitonutrienti, care ne tin departe de cancere si ne intaresc sistemul imunitar.

5. Are un indice glicemic scazut si este recomandata in regimul diabeticilor.

6. Contine lecitina, care ajuta, dupa cum bine stim, la imbunatatirea memoriei. De asemenea, aceasta previne depozitarea grasimilor din sange pe peretii vaselor de sange si are proprietati antioxidante.

7. Amelioreaza simptomele menopauzei la femei. Soia contine fitroestrogeni, in principal izoflavon care vine in sustinerea sistemului hormonal feminin, cu particularitatile lui. Studiile au aratat ca circa 60 de grame de proteine din soia, consumate zilnic, previn bufeurile in cele mai multe dintre cazuri.

8. Are efect anti-imbatranire, studiile demonstrand ca persoanele care consuma soia regulat traiesc mai mult. Dovada stau, dupa cum spuneam si mai sus, japonezii, care sunt unul dintre cele mai longevive popoare ale planetei.

Aveti grija cu sosul de soia, este plin de sare si consumat in cantitati mari poate afecta inima.