Lapte de soia – salvarea celor care au intoleranta la lactoza

Lapte de soia – salvarea celor care au intoleranta la lactoza

Nu beau lapte de soia de placere, doar de nevoie. Cand am vazut ca dupa 25 de ani de baut lapte in cantitati industriale incep sa am reactii alergice, am decis ca e timpul sa schimb foaia.


Un pahar de lapte era de ajuns ca sa ma umflu ca un balon. Clar dezvoltasem o intoleranta la lactoza. Am incercat o zi, doua, o luna fara lapte. Tortura !


Lipsa cafelei cu lapte sorbita incet la 5 dimineata mi-a facut zilele grele. Fortata de situatie am apelat la singura alternativa: laptele de soia.


Nu e extrem de gustos, dar isi face treaba in cafea. Dulceag, cu gust de praf diluat in apa, o cutie de lapte de soia ajunge in comert la 10 lei.


Il prefer in varianta cu arome daca trebuie sa il beau pur si simplu. Nu cred ca as putea bea un pahar intreg de lapte de soia just like that.


Laptele din soia este de fapt o bautura vegetala, un lichid care ramane dupa ce boabele de soia sunt inmuiate si apoi stoarse. Principalul avantaj al alimentatiei bogate in lapte de soia consta in absenta din compozitia lui a lactozei care poate cauza alergii. Unde mai pui ca laptele din soia contine proteine, vitamine din grupa B si substante minerale.


Nu ma mai puteti opri cand incep sa enumar beneficiile pe care le are asupra sanatatii.

In primul rand nu contine deloc colesterol. Mai mult are fitosteroli care ajuta la scaderea colesterolului. Laptele din soia previne bolile cardiovasculare si are efect hormonal fiind  recomandat femeilor aflate in pre si postmenopauza.


Tot din categoria “cu ce ne mai laudam” aflati ca soia contine lecitina, substanta esentiala pentru buna functionare a creierului. De asemenea, aceasta previne depozitarea grasimilor din sange pe peretii vaselor de sange si are proprietati antioxidante.


Daca nu vreti sa il cumparati din magazin si sunteti tipul de persoana Do It Yourself, va explic imediat
cum se prepara laptele de soia.


Puneti soia la inmuiat in apa rece timp de 8 ore apoi o dati prin blender. Pasta obtinuta e turnata intr-un vas peste care se adauga apa calduta. Amestecati timp de 3 minute, strecurati compozitia Se amesteca timp de 2-3 minute, iar apoi se strecoara compozitia printr-un tifon sau sita.


Daca nu ati obosit pana acum, lichidul obtinut se pune la fiert pentru 10 minute. Se ia de pe foc si dupa ce s-a mai racit se poate adauga miere si aroma preferata. Ca sa nu va incurcati in pasi, iata si un filmulet :

  

Ce parere aveti de laptele de soia ? L-ati incercat ?