Stiati ca dovleacul este sarac in grasimi, calorii, dar contine nutrienti importanti pentru organism? Motiv pentru care se poate include cu succes in multe cure de slabire. Dovleacul contine carotenoizi, fibre, vitamina C si E, potasiu, magneziu si vitamina B5 (acid pantotenic). Atat pulpa cat si semintele sunt bogate in antioxidanti, minerale si vitamine. Pentru ca tot e sezonul dovlecilor va recomandam 3 retete delicioase cu dovleac. 1. Dovleac la cuptor Este una dintre cele mai simple retete cu dovleac. Nu avem nevoie decat de dovleac. Acesta contine zaharuri naturale asa ca nu mai trebuie sa adaugam nimic dulce. Dovleacul matur are numeroase proprietati curative si este foarte indicat in diete si cure de slabire. De asemenea, atunci cand deserturile sunt greu de ales din cauza numarului mare de calorii si grasimi, dovleacul copt este alegerea potrivita. Prima si prima data trebuie sa cumparam dovleacul. Il gasim in general in pietele agroalimentare si acesta este locul din care va recomand sa il cumparati. Este mai probabil sa gasiti aici dovleac care a fost crescut fara ingrasaminte chimice. Poteti sa cumparati un dovleac intreg sau doar o felie, dupa cum doriti. Reteta nu specifica o cantitate anume. Dupa ce ajungem acasa, dam drumul la cuptor. Intr-o tava punem hartie de copt. Se poate si fara, dar asa, tava nu se va murdari. Dovleacul trebuie curatat de seminte daca nu a fost deja curatat de catre vanzator. Apoi trebuie taiat in bucati , cam cat credeti ca doriti sa mancati odata. Bucatile se aseaza in tava cu coaja in jos si se introduc la cuptor la foc mic. Dovleacul se uita in cuptor pentru aproximativ 2 ore (depinde de grosime si marimea bucatilor.) Este gata atunci cand trecem furculita sau scobitoarea foarte usor prin el. Deasupra este posibil sa prinda o crusta maro inchis…dar nu va speriati ca nu se arde ci se caramelizeaza. De fapt, aceea este parte care imi place cel mai mult. Apoi se serveste rece sau fierbinte, depinde cat de frig va este! Pofta buna! Pentru un gust si o aroma mai rafinata, puteti presara deasupra putina scortisoara! 2. Strudel cu dovleac Pentru aceasta delicioasa reteta aveti nevoie de 500 de grame de aluat de foietaj, 500 de grame de miez de dovleac, 3 linguri rase de zahar, 2 linguri rase de gris, putina scortisoara praf, un galbenus de ou, putin ulei pentru uns tava. Am folosit aluat de foietaj congelat, gata preparat, din comert. Miezul de dovleac se da prin razatoarea mare si se amesteca cu zaharul si grisul. Se lasa sa stea, acoperit, in frigider, pana se dezgheata aluatul. Dam drumul la cuptor, la foc mic. Taiem foaia de aluat in bucati patrate (cat de mari doriti). Pe mijloc, crestati cu cutitul cateva crapaturi. Asezati in patratul de aluat, cata umplutura incape. Impaturati bine, sa nu se desfaca. Asezati in tava cu taieturile in sus. Daca va mai ramane umplutura, puteti sa o pastrati in congelator pana data viitoare. Ungeti placintele cu galbenus de ou si introduceti-le in cuptor la foc mic pentru aproximativ 20 de minute sau pana devin aurii. 100 de grame de strudel cu dovleac contine: 325 calorii, 8,3 g proteine, 14, 3 g lipide, 31,4 g carbohidrati. Dovleacul se poate inlocui cu mere si, folosind acelasi mod de preparare, veti obtine… strudel cu mere. 3. Prajitura cu crema de dovleac Desi vorbim despre un dulce, faptul ca este facut in casa, garanteaza pentru numarul mic de calorii. Care sunt ingredientele pentru prajitura cu crema de dovleac? Pentru aluat: 250 grame de unt la temperatura camerei, un ou intreg, doua linguri cu smantana, un plic de praf de copt stins cu doua linguri de lapte, o jumatate de cana zahar si faina cat cuprinde. Pentru crema de dovleac: un kilogram de dovleac ras, cinci linguri de ulei, cinci linguri de zahar, o lingurita de scortisoara, trei linguri de gris. Incepem cu crema de dovleac care trebuie facuta prima, pentru a avea timp sa se raceasca. Dovleacul ras se pune intr-o cratita la foc mic impreuna cu uleiul si se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Trebuie calit astfel, pana se evapora zeama si se transforma intr-o pasta omogena. La final, de adauga zahar (cantitatea poate fi variata, dupa gust sau in functie de cat de dulce este dovleacul), scortisoara si cele trei linguri de gris. Crema de dovleac este gata si trebuie lasata sa se raceasca. Pentru aluatul prajiturii, amesteca untul cu oul, smantana, praful de copt stins cu lapte si zaharul. Dupa aceea se adauga treptat faina, atat cat sa rezulte un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste. Aluatul se imparte in doua bucati inegale. Cea mare se intinde de forma dreptunghiulara, si se pune in tava antiaderenta. Se aranjeaza marginea aluatului cu degetele pe marginea tavii si apoi se toarna crema de dovleac. Bucata mai mica se intinde de forma tavii si se ruleaza peste crema. Pentru a nu se umfla si a nu crapa la copt, prajitura se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se coace la foc mic, pana cand marginile se desprind de tava si prajitura devine aurie. Se pudreaza cu zahar, dupa ce s-a racit. Pofta buna!