Desi vorbim despre un dulce, faptul ca este facut in casa, garanteaza pentru numarul mic de calorii. Ingrediente pentru prajitura cu crema de dovleac. Pentru aluat: 250 grame de unt la temperatura camerei, un ou intreg, doua linguri cu smantana, un plic de praf de copt stins cu doua linguri de lapte, o jumatate de cana zahar si faina cat cuprinde. Pentru crema de dovleac: un kilogram de dovleac ras, cinci linguri de ulei, cinci linguri de zahar, o lingurita de scortisoara, trei linguri de gris. Incepem cu crema de dovleac care trebuie facuta prima, pentru a avea timp sa se raceasca. Dovleacul ras se pune intr-o cratita la foc mic impreuna cu uleiul si se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Trebuie calit astfel, pana se evapora zeama si se transforma intr-o pasta omogena. La final, de adauga zahar (cantitatea poate fi variata, dupa gust sau in functie de cat de dulce este dovleacul), scortisoara si cele trei linguri de gris. Crema de dovleac este gata si trebuie lasata sa se raceasca. Pentru aluatul prajiturii, amesteca untul cu oul, smantana, praful de copt stins cu lapte si zaharul. Dupa aceea se adauga treptat faina, atat cat sa rezulte un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste. Aluatul se imparte in doua bucati inegale. Cea mare se intinde de forma dreptunghiulara, si se pune in tava antiaderenta. Se aranjeaza marginea aluatului cu degetele pe marginea tavii si apoi se toarna crema de dovleac. Bucata mai mica se intinde de forma tavii si se ruleaza peste crema. Pentru a nu se umfla si a nu crapa la copt, prajitura se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se coace la foc mic, pana cand marginile se desprind de tava si prajitura devine aurie: Se pudreaza cu zahar, dupa ce s-a racit. O bucata de 100 de grame din prajitura cu crema de dovleac contine: 325 calorii, 4 g proteine, 13 g lipide, 26 g carbohidrati. Pofta buna la prajitura cu crema de dovleac cu putine calorii!