Invata sa eviti greselile in bucatarie

Invata sa eviti greselile in bucatarie

Daca ni se serveste carne semi-cruda sau salata vestejita la un restaurant, o trimitem inapoi de unde a venit si insistam sa ne primim banii inapoi. Ca bucatar, o greseala in bucatarie te poate costa slujba, iar clientii sunt intotdeauna stapanul tau. In bucataria de acasa oare aplicam aceleasi reguli?

De cele mai multe ori lasam sa ne scape pasi importanti in prepararea bucatelor, iar rezultatul final este unul neplacut. Ne scuzam si mestecam cu jumatate de gura, insa cel mai important lucru este sa ne invatam lectia pentru data viitoare.

Gatitul este o forma de magie ce combina chimia alimentara cu sentimentul implinirii atunci cand punem in farfurie un fel de mancare de cinci stele. Tocmai din acest motiv incepem o serie de articole prin care sa invatam impreuna cum sa gatim fiecare mancare ca si cum l-am fi invocat pe Gordon Ramsay in bucataria noastra.

 
 

In fiecare lectie, vom invata cate trei lucruri esentiale in bucatarie, care ne vor ajuta sa ne perfectionam abilitatile gastronomice. Recomand sa le incercati in retetele care va dau batai de cap. Sunt sigura ca va fi mai bine. 

1. Cat de moale sa fie untul pentru prajituri?

Ti-a  iesit vreodata checul ca la carte sau ti se parea prea dens? Cred ca ai topit untul la cuptorul cu microunde, nu-i asa? Untul moale ar trebui sa cedeze usor sub presiune.

Daca untul este prea moale, coca pentru fursecuri va fi ca un aluat si nu isi va pastra forma si se va intinde pe toata tava. De asemenea, untul topit prea mult nu se va omogeniza cu zaharul, asa ca blatul de tort va deveni sfaramitos.

Metoda corecta: Cel mai bine este sa lasi untul la temperatura camerei timp e 30-45 de minute, astfel va ajunge la textura si temperatura ideala pentru coacere. Daca vrei sa se topeasca mai repede, poti sa il tai in cuburi si se va topi in maxim 20 de minute.

2. Cat sa pun din asta?

Chec tare, briose greu de mesteca, mancare prea apoasa, le stim pe toate. Textura mancarii este la fel de importanta ca si gustul, iar felul in care arata poate fi decisiv pentru apetitul nostru.

Dupa cum spuneam in introducere, bucataria este in mare parte chimie. Gandeste-te la bucataria ta cu toate ustensilele, ibricele, oalele, tavile. Arata ca un laborator, nu? Atunci ar fi cazul sa respectam cantitatile din retete, nu sa punem dupa ochi.

Metoda corecta: Citeste reteta inainte sa te apuci de treaba de doua ori. Vezi daca sunt pasi care au nevoie de mai mult timp (ex. dospire, marinare etc) si incearca pe cat posibil sa te tii de cantitatile indicate. Inainte sa scoti un aliment din compozitie, gandeste-te ce functie are el si daca il poti inlocui.

Incearca o reteta de chec fara unt la doar 70 de calorii

3. Cu ce inlocuiesc asta?

Daca tot am ajuns la asta, haideti sa vorbim putin despre inlocuirea ingredientelor. Substitutele sunt mereu o tentante, dar si provocatoare. Putem sa stricam complet un fel de mancare sau sa-i imbunatatim incomensurabil.

Adesea incercam sa facem o mancare mai slaba caloric sau mai bogata proteic, dar nu e usor sa inlocuiesti asa cum trebuie. Compozitia alimentelor de baza pe care le folosim schimba complet textura, asa ca ne trebuie adevarate abilitati de gastronom pentru a o face cum trebuie.

Metoda corecta: Respecta reteta! Daca nu stii cum sa inlocuiesti un ingredient, mai bine nu o face. Cauta retete modificate pentru a fi slab calorice sau intreaba un specialist.
 
 
Pentru data viitoare, astept sa-mi spuneti ce alte retete credeti ca ati putea imbunatati prin tehnici de gatit, dar si daca exista vreo metoda gastronomica de care sunteti curioase.