Cu ce inlocuiesti zaharul in retete

Cu ce inlocuiesti zaharul in retete

Majoritatea nutritionistilor ne avertizeaza impotriva zaharului, acest condiment de care abuzam prea des. O lingurita de zahar contine in jur de 20 de calorii goale, adica acele calorii lipsite de nutrienti. Indiferent de culoarea sau denumirea lui (melansa, brun etc), zaharul ramane inamicul nostru in cursa pentru o viata sanatoasa. 

In afara potentialului de ingrasare, zaharul este daunator organismului in multe alte moduri: este daunator dintilor, perturba sistemul imunitar, are un rol decisiv in aparitia diabetului zaharat si multe altele. Asadar de ce il mai pastram in dieta noastra? De cele mai multe ori din comoditate sau din lipsa de informare. Avem un univers intreg de optiuni naturale sau sintetice de inlocuire a zaharului: sirop de artar, steviadolce, miere si multe altele.

Citeste mai multe despre Dieta fara zahar

Putini dintre noi stiu insa ca zaharul poate fi inlocuit chiar si in prajituri. Da, da, nu este nevoie de zahar ca sa pregatim fursecurile copiilor, putem oricand sa il inlocuim. Mai jos aflam cum putem regla cantitatile.

 

In urma cu circa 100 de ani, oamenii consumau cam o lingura de zahar pe zi, dar astazi consuma in jur de sapte linguri zilnic. Cauza? Zaharul este ascuns in multe produse, de la anumite sucuri si cereale, pana la unele tipuri de paine si condimente.
 
Afla care sunt cele mai bune alternative pentru zahar:
 

1. Extractul de stevie

Este un indulcitor natural, extras din frunzele plantei cu acelasi nume. Este prezentat in forma lichida, contine zero calorii. Nu poate fi folosit la preparatele coapte, dar este perfect in cafea, si pentru alte preparate dulci care nu necesita un tratament termic.

2. Xilitolul, sorbitolul si eritritolul

Sunt indulcitori naturali obtinuti printr-un proces de fermentare a porumbului sau a zaharului de trestie. Contin mai putine calorii decat zaharul pur sau mierea, dar mai multe decat extractul de stevie, si previn formarea cariilor.

3. Mierea

Desi are un continut destul de ridicat de fructoza, mierea este foarte bogata in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului. In plus, are un indice glicemic mai mic decat zaharul astfel ca daca o folosesti la ceai sau iaurt nu va duce la oscilatii mari ale glicemiei.

 


4. Siropul de artar

Are mai putine calorii decat mierea, mai are mai multe minerale si ar putea chiar sa tina departe cancerul si bolile de inima. Pentru aceasta trebuie sa folosesti sirop natural de artar, de cele mai multe ori scump, nu inlocuitori sau preparate aromate sintetic.