Uneori imi place sa ma joc cu retetele, sa adaug sau sa inlocuiesc un ingredient si se intampla din cand in cand sa fac minuni. Aceasta strategie poate sa fie chiar foarte buna, mai ales atunci cand inlocuiesti un ingredient cu unul mult mai sanatos. Iti dam cateva sfaturi care sa te ajute sa transformi o mancare obisnuita intr-una foarte sanatoasa. Pesmet -> fulgi de ovaz Daca reteta cere sa pui pesmet, care este bogat in sodiu (daca il cumperi de la magazin), mai bine alegi sa folosesti fulgi de ovaz, pentru ca iti vei reduce nivelul colesterolului. Macina fulgii pana se granuleaza si foloseste-i la chiftele sau sa faci peste pane. Bacon afumat -> boia de ardei afumata Pentru o inima sanatoasa, vei renunta la baconul afumat si vei testa ce-ti propunem noi: pune un varful de cutit de boia de ardei afumata pe oua fierte, varza de Bruxelles sau in supa de mazare si vei simti acelasi gust de bacon afumat, dar fara grasimi. Sare -> suc de lamaie Cand reteta cere la final sa potrivesti mancarea de sare, tu picura putin suc de lamaie pentru gust. Fa-ti un obicei din a inlocui sarea pe care o tii in permanenta pe masa cu un recipient cu suc de lamaie proaspat stors. Merge de minune cu peste, pui, orez sau legume. Unt -> avocado Avocado contine grasimi sanatoase si daca tot simti nevoia sa-ti ungi felia de paine cu ceva, incearca pasta de avocado. Vei manca cu 75 de calorii mai putine pentru fiecare lingura. Produse de patiserie: ulei -> piure de mere Inlocuieste jumatate din cantitatea de ulei pe care o folosesti la aluaturi dulci si in prajituri pentru a reduce din calorii. Trucul asta functioneaza pentru prajituri si retete ce contin ciocolata. Daca vrei mai multa culoare, poti sa inlocuiesti piureul de mere cu cel de prune uscate. Faina alba -> faina din grau integral Inlocuieste jumatate din faina alba cu cea integrala pentru o inima sanatoasa, fara a altera gustul. Foloseste faina alba din grau numai pentru dulciuri mai delicate. Lapte batut -> iaurt cu putine grasimi Daca folosesti aceeasi cantitate de iaurt cu putine grasimi cum scrie in reteta despre lapte batut, te scutesti de niste grasimi saturate si de sodiu. Iaurtul grecesc poate inlocui cu succes smantana, atunci cand il folosesti in mancaruri pe care nu trebuie sa le incalzesti.