De ce e indicat sa consumam fulgi de ovaz

De ce e indicat sa consumam fulgi de ovaz

Toate acestea ar trebui sa fie combinate de asa maniera incat sa se obtina un echilibru. Trebuie sa intelegi ca organismul are nevoie zilnic de nutrienti pentru buna functionare. Este nevoie de acestia pentru diverse reactii din organism, absenta lor implicit afecteaza aceste reactii, apar unele dezechilibre si mai de vreme sau mai tarziu apar unele afectiuni. Includerea fulgilor de ovaz in dieta asigura organismului o serie intreaga de beneficii. Noi descoperiri stiintifice aduc informatii interesante despre beneficiile consumului de fulgi de ovaz, unele dintre ele sunt surprinzatoare. 

Cu totii stim ca o alimentatie sanatoasa este cheia in prevenirea multor afectiuni. Ca daca adoptam o dieta bogata in lipide creste exponential riscul de a lua in greutate si suferi la un moment dat de afectiuni cardiovasculare. Inima are cel mai mult de suferit si asta pentru ca grasimile acumulate se depun pe peretii vaselor de sange blocand sau ingreunand circulatia sangelui la inima. Sa nu uitam ca vasele de sange care pornesc de la inima au rolul de a transporta sange cu oxigen si nutrienti. Depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange afecteaza in timp sanatatea inimii.  Reducerea portiilor cu grasimi este un bun sfat pentru a preveni afectiunile la inima. Dar, nu mai exista oare si alta solutie? Ba da!

Caci tot vorbim azi despre consumul de fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz constituie o sursa de fibre. Aceste fibre contin un amestec de fibre solubile si insolubile. Una dintre componentele regasite in fulgii de ovaz beta-glucanul, o fibre solubila despre care s-a afirmat ca are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sange. Iata care este principiul de baza. Fibrele solubile se descompun pe masura ce trec prin tractul digestiv, formand un gel care atrage cateva substante care provin din colesterol. Nivelul colesterolului rau este redus fara a fi afectat in vreun fel colesterolului bun. 

In fulgi de ovaz si in cereale sunt antioxidanti care ajuta la formarea vitaminei E. Acesti antioxidanti inhiba sinteza colesterolului si mai nou s-a descoperit ca reduce nivelul de colesterol. Asa cum mentionam anterior cresterea nivelului de colesterol este implicata in aparitia multor afectiuni cardiovasculare. Fulgii de ovaz, ca orice alti agenti de reducere a nivelului de colesterol sunt o parte importanta dintr-o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, dar la care exercitiile sunt bine-venite.

Poti observa si singur beneficiile consumului de fulgi de ovaz numai daca consumi zilnic cate o jumatate de cana. De exemplu poti servi la micul dejun fulgi de ovaz cu lapte, este o combinatie ideala. Laptele iti asigura minerale importante, iar fulgii de ovaz fibre care grabesc instalarea senzatiei de satietate. 

[next]Conform unui studiu 3 grame de fibre din fulgii de ovaz scad  nivelul colesterolului total cu aproximativ 2% procentaj care este corelat cu o reducere de 4% a riscului de aparitie a afectiunilor coronariene.

Un alt studiu a aratat ca in urma adoptarii unei diete de 6-8 saptamani, in care consumul de fulgi de ovaz este de 43-85 de grame de tarate, servite zilnic au redus nivelul colesterolului total cu 20%, iar nivelul colesterolului rau cu 25%. Noi studii scot la iveala faptul ca antioxidantii regasiti in fulgii de ovaz reduc nivelul de colesterol prin diminuarea abilitatii celulelor din sange sa ramana in interiorul peretilor vaselor de sange. Cu alte cuvinte serveste zilnic cate o cana cu fulgi de ovaz pentru a te simti mai bine. 

Dar, nu e tot consumand fulgi de ovaz scade riscul de crestere a nivelului de zahar din sange pentru o buna perioada de vreme. Controlul glucozei din sange, dar si a insulinei este esential in prevenirea multor complicatii asociate cu diabetul. Beta-gluconul din fulgii de ovaz scad nivelul glucozei din sange. Este incetinit procesul de digestie si prelungita absorbtia carbohidratilor in sange. Acest lucru inseamna ca se evita unele schimbari dramatice din nivelul de zahar din sange. Pana acum ai auzit de beneficiile consumului de fructe si legume in dieta anticancer, dar oare nu mai sunt si alte alimente care sa previna aceasta boala necrutatoare? Fulgii de ovaz contin sute de fitochimicale. Multe fitochimicale ajuta la scaderea riscului de aparitie a cancerului. Majoritatea dintre studii si-au concentrat atentia supra cancerului de san. 

Studii internationale au scos la iveala faptul ca femeilor cu o dieta bogata in fibre le scade nivelul estrogenilor, un factor asociat cu miscorarea riscului de aparitie a cancerului de san. Fibrele insolubile din fulgii de ovaz reduc celulele cancerigene din tractul gastrointestinal. O portie zilnica cu fulgi de ovaz bogati in fibre reduc hipertensiunea. Aproximativ 1 din 3 adulti americani sufera de hipertensiune. De obicei nu sunt simptome, dar pot aparea probleme serioase la nivelul inimii si vaselor de sange, ajungandu-se la complicatii. 

Fibrele solubile din fulgii de ovaz sunt digerate creandu-se un gel care formeaza vascozitate in stomac si astfel intestinul subtire isi mareste volumul. Astfel beneficiezi de acea senzatie de stomac plin, iar foamea este intarziata, ceea ce te poate ajuta sa slabesti.

Un nou studiu scoate la iveala faptul ca acei copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, care servesc des portii cu fulgi de ovaz prezinta un risc scazut de a suferi la un moment dat in viata de obezitate. 

Fulgii de ovaz contin un numar echilibrat de proteine. Fitochimicalele din fulgii de ovaz protejeaza organismul de cancer.

Contin acizi grasi esentiali, care au fost asociati cu longevitatea si o stare buna de sanatate. Amino acizii din fulgii de ovaz sunt proteine esentiale care optimizeaza functionarea organismului. Fulgii de ovaz contin multe  minerale precum: zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu.

Tu consumi fulgi de ovaz?