Armando Lungu iti spune de ce ai nevoie de un antrenor personal

Armando Lungu iti spune de ce ai nevoie de un antrenor personal

Toata lumea este din ce in ce mai atenta la ce mananca si la cata miscare face, numai ca nu este suficient sa faci sport, ci trebuie sa il faci si bine. Aici intervine antrenorul personal, care stie ce exercitii sa faci, cum sa-ti dozeze efortul si, mai ales, care iti este adevarata limita. Este acolo sa te motiveze si sa-ti spuna pana si ce trebuie sa mananci. 

L-am luat la intrebari pe Armando Lungu, antrenor personal, care m-a convins ca trebuie neaparat sa apelez la ajutor specializat si sa nu mai lucrez intuitiv. 
 
De ce ne recomanzi sa apelam la un antrenor personal? 
 
Pentru ca este un om specializat, intelege cel mai bine efortul fizic si stie cum sa adapteze efortul in functie de fiecare persoana in parte. Pe langa faptul ca este specialist si stie ce exercitii sa foloseasca si cand sa le foloseasca, are un rol foarte important si anume, sa motiveze oamenii sa isi depaseasca limitele, sa ajunga acolo unde ei singuri nu ajungeau. 
 
Cum se desfasoara o ora cu un antrenor personal?
 
Din punctul meu de vedere, un antrenament cu antrenor personal ar trebui sa inceapa cu o incalzire generala de aproximativ 10 minute si sa se incheie cu o scurta sedinta de stretching. Partea principala a antrenamentului este structurata in functie de obiectivul clientului si de nivelul de pregatire. 
 
Ce sunt sedintele de evaluare si ce rol au? 
 
Evaluarile sunt acele sedinte in care intalnesti omul cu care urmeaza sa lucrezi si in care incerci sa afli cat mai multe despre el. Inainte de a incepe un pachet de 10 sau 20 de sedinte cu un client, faci o sedinta de evaluare pentru a-l cunoaste mai bine si in care afli daca acel om are probleme de sanatate, cand a facut ultima oara efort fizic, ce obiectiv are, de ce are acel obiectiv, cat de motivat este sa merga pana la indeplinirea obiectivului, care este alimentatia lui si multe altele. Pe langa aceste informatii, la o sedinta de evaluare se iau si masuratorile initiale in centimentri si in kilograme sau procente de masa musculara sau grasime corporala.
 
 
Care sunt criteriile dupa care trebuie sa-ti alegi un antrenor personal? 
 
Aici multi oameni fac anumite greseli. Foarte multi isi aleg antrenorul dupa aspect sau se lasa indrumati de catre alte persoane. Fitness-ul si "mersul la sala" au devenit o moda si odata cu dezvoltarea acestui domeniu au aparut si foarte multi oameni "specializati" peste noapte si care inainte de a se apuca de aceasta profesie, poate nu au facut sport in viata lor.
 
Cand iti alegi un antrenor personal, ar trebui sa afli daca are un trecut sportiv, daca are studii de specialitate (Facultate, Masterat, diplome de specialitate, etc), felul in care lucreaza cu alti clienti, stilul de antrenament si ce exercitii foloseste, etc
 
Cat de des trebuie sa faci sedinte cu un antrenor personal? 
 
Depinde foarte mult de obiectiv, dar din punctul meu de vedere ar trebui de minim 3 ori pe saptamana. Eu procedez in felul urmator: fac minim 3 sedinte pe saptamana si daca clientul respectiv mai are nevoie de alte sedinte, il trimit la cursurile de aerobic sau ii fac un program cardio pe care sa il faca singur. 
 
Atunci cand participi la un antrenament la care vin mai multe persoane, lucrezi in ritmul tau. Daca obosesti te opresti si reiei antrenamentul atunci cand te simti in stare. Cum e atunci cand antrenorul sta cu ochii numai pe tine? 
 
Este mai solicitant cu siguranta, pentru ca atunci cand ai tendinta de a renunta, intervine antrenorul cu motivatie, cu duritate si cu toate "armele" pe care le detine. Pe langa asta, este si mai eficient faptul ca nu te poti opri atunci cand vrei si te lasi pe mana specialistului, care stie unde trebuie sa iti ajunga pulsul ca sa fie eficient, stie cate repetari sa mai faci si stie cum sa iti dozeze efortul.
 
Ce trebuie sa faca un client inainte de sedinta cu antrenorul personal? Dar dupa?
 
Trebuie sa fie odihnit si sa manance sanatos cu 1-2 ore inainte de antrenament. Dupa antrenament la fel, sa manance dupa aproximativ o ora si sa se odihneasca. La viata cotidiana pe care o avem, este foarte greu sa respecti niste reguli (3 mese principale si 2 gustari sau sa dormi minim 7 ore pe noapte) si de aceea noi antrenorii personali mai inchidem cate un ochi, dar lumea trebuie sa stie ca daca vor rezultate si vor sa isi schimbe stilul de viata, sa fie mai sanatosi, atunci trebuie sa realizeze ca sunt necesare niste reguli.
 
Cum iti motivezi clientii?
 
Eu personal sunt mai dur in exprimare. Probabil mi se trage de la faptul ca inainte sa lucrez in domeniul fitness-ului, am lucrat ca si antrenor de fotbal la juniori si imi placea performanta, sa castig fiecare meci si sa progreseze echipa de la meci la meci. Aici este aproximativ la fel, imi plac rezultatele si atunci am si cerinte mai mari de la clientii mei.
De multe ori cand vad ca cedeaza, ii "amenint" ca ne oprim aici si renuntam la pachetul de sedinte. De exemplu, folosesc aceste expresii: "Asta e tot ce poti?"; "Partea cea mai usoara a trecut" ; "Nu renunam, nu cedam, nu ne oprim"; "Esti ok? Poti sa continuam? DA sau DA?"; "Primul pas este sa ajungi la sala, de restul ma ocup eu!" si multe altele.
 
In ce consta consultanta nutritiva? 
 
Consultanta nutritiva consta in culegerea de informatii de la client, ce mananca, ce obiceiuri alimentare are si gasirea unor solutii de inlocuire, astfel incat acea persoana sa nu renunte brusc la cantitate si sa inlocuiasca anumite alimente rele cu unele sanatoase. Antrenorul sau nutritionistul concepe un plan de alimentatie sanatos personalizat in functie de mai multi factori.
 
Da-ne un pret orientativ pentru o sedinta cu un antrenor personal.
 
Nu as putea sa spun un pret fix de antrenament personal, acestea difera mult de la o sala la alta, de la antrenor la antrenor si asa mai departe.Exista antrenamente si cu 10 euro pe ora dar sunt antrenori si sali la care un antrenament de o ora ajunge si la 30-50 de euro pe ora.
 
Armando Lungu poate fi gasit pe Facebook sau pe site-ul armandolungu.ro.