Sunt atat de multe uleiuri si grasimi sanatoase pe piata, incat nici nu mai stiu pe care sa le folosesc la salate si pe care la prajit, astfel incat sa-si pastreze proprietatile. Facem lumina imediat si pentru tine. 1. Uleiul de masline extravirgin Acesta este minunat daca este folosit in salate sau ca topping pe legumele tale fierte. Nu folosi uleiul de masline la gatit, pentru ca isi pierde toate proprietatile. In plus, are un punct de afumare la 160 de grade Celsius, in timp ce friptura are nevoie de o temperatura de aproximativ 230, ca sa se faca. Asadar, nu va mai ramane nimic bun din uleiul de masline si tu te vei alege cu un gust amarui. 2. Ulei de migdale Poti sa folosesti ulei de migdale la gatit fara probleme, caci are punctul de afumare la 216 grade Celsius. Daca vrei sa il folosesti la prajituri sau la aluaturi, alege un ulei presat la rece pentru ca are o aroma delicata de alune. Insa tine cont ca acesta nu suporta temperaturile mari. 3. Untul ghee Untul clarifiat, cum ii spun europenii, este folosit la gatit in intreaga Indie. Poti sa-l folosesti la gatit pentru ca, in functie de puritatea untului, acesta are un punct de afumare intre 210 si 250 de grade Celsius. 4. Ulei de cocos extravirgin Uleiul de cocos nerafinat, cel care are cele mai multe beneficii pentru sanatate, se topeste la 24 de grade Celsius si are punctul de afumare la 176. Asadar, poti sa-l folosesti sa calesti legumele, dar nu sa prajesti. Ti-l recomandam in prajituri, tarte si ciocolata. In plus, poti sa-l folosesti si in loc de unt peste legumele gata fierte. 5. Uleiul de rapita Uleiul facut din florile acelea galbene este unul din cele mai bune uleiuri vegetale pentru gatit. Este bogat in Omega 3 si Omega 6 care nu sufera modificari in timpul procesului de prajire.