Untul ghee sau untul clarifiat, cum ii spun europenii, este un ingredient nelipsit al medicinei traditionale indiene ayurveda, care are o traditie de 5.000 de ani. Acest unt, gratie proprietatilor sale uimitoare, se afla pe lista celor 7 grasimi sanatoase care trebuie sa se afle in bucataria ta, alaturi de untul de cocos, cel de susan, de migdale sau cel extra-virgin de masline. Te intrebi care este diferenta dintre untul obisnuit si cel ghee? Untul clarifiat ii este net superior untului din magazine, desi este obtinut din acesta din urma, pentru ca prin procesul de fierbere sunt eliminate apa, laptele, componentele proteice si chiar si unele grasimi. Astfel, dupa ce untul obisnuit este fiert, iar spuma de la suprafata eliminata, se obtine un produs cu calitati superioare. Deoarece contine 99% lipide, untul ghee nu rancezeste si nu mucagaieste, desi este pastrat la temperatura camerei. Indienii sustin ca acesta nu-si schimba proprietatile nici dupa 100 de ani. Beneficii Intareste sistemul imunitar, iar corpul devine astfel mai rezistent la boli. Unii spun ca chiar poate prelungi viata. Untul ghee grabeste vindecarea ranilor, trateaza ulcerul gastric, stimuleaza memoria si este un puternic antiinflamator. Textele ayurvedice spun ca hraneste toate tesuturile si organele. Asadar, este tonic, nutritiv, detoxifiant, are efect de intinerire si antianemic, scade colesterolul si aciditatea gastrica. In plus, stimuleaza digestia, trateaza insomnia, tusea si bronsita si este recomandat in epilepsie si tulburari de memorie. Cum prepar untul ghee Poti sa cumperi untul ghee din unele magazine, dar il poti prepara chiar tu acasa. Cumpara un unt de calitate, 80% grasime, nesarat, si pune-l la fiert la foc foarte mic, intr-o oala cu fund dublu. La inceput se va forma spuma, ceea ce inseamna ca se evapora apa, iar untul ghee este gata atunci cand nu mai e niciun pic de spuma, pe fundul cratitei se va forma un depozit brun, iar lichidul de la suprafata este galben stralucitor, clar, de culoarea mierii. Dupa ce s-a racit, lichidul se strecoara cu grija printr-un tifon si se toarna direct in borcane. Acesta este untul ghee. Din 400 de grame de unt alimentar se obtine un borcan de 400 de grame de unt clarifiat.