In ciuda afirmatiilor referitoare la uleiul de rapita, cum ca ar contine acizi nesanatosi, nutritionistii ne linistesc spunadu-ne ca uleiul de rapita contine putine grasimi saturate (daunatoare pentru organism) si este bogat in grasimi monosaturate. Cu alte cuvinte uleiul de rapita face parte din categoria grasimilor sanatoase. Temerile referitoare la consumul de ulei de rapita sunt nefondate. Gratie grasimilor sanatoase uleiul de rapita reduce riscul afectiunilor coronariene. Daca te intrebi ce poate contine o astfel de grasime iata lista componentelor: are in procent de 93% grasimi nesaturate, zero colesterol si grasimi trans, iar 7% este ocupat de grasimi saturate. Dupa cum bine stii consumul in exces de grasimi saturate (provenite de la produsele animaliere) creste riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Concluzionam ca uleiul de rapita face parte dintr-o dieta sanatoasa. Nu trebuie trecut cu privirea un aspect important si anume acela ca are mica densitatea lipoproteica (colesterolul rau). Dar poate cel mai mare avantaj al consumului de ulei de rapita il constituie scaderea riscului de aparitie a cancerului la san la femeile gravide. Un aspect deosebit de important avand in vedere ca aceasta boala loveste in tot mai multe femei. Acele femei ale caror mame au consumat ulei de rapita de-a lungul sarcinii si in perioada in care au alaptat, prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cancer de san, comparativ cu acele femei care au consumat ulei de porumb. Cercetatorii au facut un studiu in care au hranit femele de soareci atat cu ulei de porumb, care are numai 50% grasimi polinesaturate omega 6 si cu ulei de rapita care are numai 20% grasimi polinesaturate omega 6. Uleiul de rapita detine un procent bun de grasimi polinesaturate omega 3, 10% comparativ cu uleiul de porumb care are numai 0,5%. Rezultatul studiului a fost prezentat in cadrul Asociatiei Americane Pentru Cercetarea Cancerului la o conferinta anuala. Conform acestuia femele de soareci care au fost hranite de-a lungul gestatiei cu ulei de porumb au fatat femele care prezinta un risc foarte mare de a dezvolta tumori comparativ cu acele femele de soareci carora li s-a administrat ulei de rapita. Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza sunt sfatuite sa inlocuiasca uleiul de porumb cu cel de rapita. Medicii ne-au spus in anii `50 si `60 sa excludem din meniu grasimile saturate si sa folosim in schimb grasimi nesaturate. Iar marea majoritatea a grasimilor din dieta proveneau din uleiul de porumb, perioada in care a dezechilibrele hormonale au determinat o crestere a riscului de a face cancer. Unii cercetatorii sunt de parere ca femeile gravidele si cele care alapteaza nu au nimic de pierdut daca schimba uleiul de porumb cu cel de rapita. Efectele asupra starii de santate se pot compara cu ale persoanelor care servesc din belsug peste, bogat in omega 3. Dar, sa-i dam cezarului ce-i al cezarului, si uleiul de rapita este bogat in omega 3, devenind un aliment de baza in prevenirea afectiunilor la inima. Despre omega 3 s-a mai zis ca ajuta in prevenirea cancerului. Iata de ce cercetatorii straini au ajuns la concluzia ca incluzand ulei de rapita in dieta de zi cu zi pot fi prevenite unele forme de cncer: de san si de prostata. Uleiul de rapita este disponibil la fiecare aprozar si nu costa mai mult decat uleiul de porumb si il poti folosi in prepararea tuturor retetelor la care pana acum te foloseai de ulei de porumb. Ajuta la restabilirea echilibrului dintre acizii grasi omega 3 si acizii grasi omega 6. Si daca, mamicile isi vor schimba dieta, astfel se poate reduce riscul de aparitie a cancerului la viitoarea generatie. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Illinois si respectiv Universitatea din statul Pennsilvania ne recomanda sa consumam ulei de rapita in locul altor uleiuri vegetale, caci ii asigura organismului nevoia zilnica de acizi grasi, scazand considerabil riscul de aparitie a bolilor la inima. Cum il poti folosi? Ei bine uleiul de rapita se poate folosi in loc de unt, folosit in multe mancaruri care necesita coacere, de exemplu placinta, prajiturile si briosele. Inlocuirea unei grasimi solide cum e untul cu uleiul de rapita reduce numarul total al grasimilor cu 25%, ceea ce inseamna ca mai reduci din numarul de calorii.