Freekeh, super cereala plina de fibre

Freekeh, super cereala plina de fibre

Nutritionistii scot la iveala din cand in cand cate un ingredient folosit din cele mai vechi timpuri si care se dovedeste a avea proprietati uimitoare. Dupa ce toata lumea s-a obisnuit cu quinoa, este timpul sa va prezentam freekeh-ul

Aceasta denumire complicata, care se citeste "frike", inseamna de fapt un grau verde, prajit si zdrobit, care are o multime de proprietati. 
 
Este bogat in fibre, avand de peste doua ori mai multe decat quinoa si aproape de trei ori cantitatea de fibre decat orezul brun. Gratie acestui fapt, freekeh este un aliat in curele de slabire pentru ca te saturi mai repede si iti tine de foame mult timp, ceea ce inseamna ca vei consuma mai putine calorii. 
 
Tot datorita faptului ca este plin de fibre, freekeh poate preveni constipatia si poate actiona ca probiotice pentru a creste nivelul de bacterii sanatoase din stomac ce pot reduce riscul de a dezvolta boala diverticulara. 
 
Aceasta cereala are in compozitie zeaxantina si luteina, doi antioxidanti puternici din familia carotenoidelor, cunoscute pentru beneficiile pe care le au in pastrarea sanatatii ochiului, scaderea riscului de cataracta si degenerare maculara datorate varstei si care, de asemenea, actioneaza si ca agenti anticancerigeni.
 
 
Mai trebuie mentionat ca, datorita faptului ca are un indice glicemic scazut, freekeh-ul poate fi un aliment de baza pentru suferinzii de diabet si poate avea acelasi rol pentru vegani si vegetarieni gratie continutului de proteine. 
 
Concret, cum se obtine freekeh? Graul se recolteaza cand este inca necopt, iar semintele sunt moi. Se lasa o zi la soare, apoi stivele de grau sunt incendiate. Pentru ca boabele au un continut mare de apa, acestea nu vor arde, ci vor capata numai un gust de grau afumat. Urmeaza apoi zdrobirea semintelor si se obtine un fel de bulgur verde. 
 
Este extrem de versatil in bucatarie si poate fi folosit ca substitut pentru orez sau cuscus si in supe, tocanite, mancaruri cu legume, budinci sau salate. Freekeh-ul zdrobit cu boabe mai mari se utilizeaza in pilaf, iar cel mai marunt, in supe. 
 
De exemplu, in Egipt se prepara porumbelul umplut cu freekeh, in Tunisia, supa de freekeh cu maduva osoasa, in Siria, pilaf de freekeh cu carne de oaie si mazare verde si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei.