Nutritionistii spun ca zaharul ar fi noul tutun si trag un semnal mondial de alarma. Organizatia Mondiala a Sanatatii a redus la jumatate cantitatea zilnica recomandata de zahar: de la 10% la 5% din dieta. Pe plan mondial se estimeaza insa ca acest aliment reprezinta in realitate aproape 20% din alimentatie. Un roman consuma 16 kilograme de zahar pe an, iar un american 58 de kilograme (adica 60 de lingurite)! Cifrele sunt ingrijoratoare, tinand cont de faptul ca OMS recomanda consumul a cel mult 6 lingurite de zahar pe zi, cu tot cu cel pe care il gasim incorporat in alimente. 1. Zaharul iti ingrasa organele Fructoza din zahar determina ficatul sa depoziteze mai multa grasime, si in locuri foarte ciudate. In timp, o dieta bogata in zahar poate duce la formarea unor globule de grasime in jurul ficatului, adica ceva foarte rar intalnit inainte de 1980. 2. Creste riscul de diabet si de boli ale inimii Un studiu a demonstrat ca pentru fiecare 150 de calorii in plus, fata de consumul recomandat, riscul de diabet zaharat creste cu 1,1%. Mai mult de atat, bolile de inima si diabetul sunt in stransa legatura. Bolile de inima si atacurile de cord sunt cauzele numarul 1 de deces (65%) printre persoanele care sufera de diabet de tip B. 3. Te transforma intr-un dependent Ca in cazul drogurilor, zaharul declanseaza eliberarea substantelor chimice care ating zona responsabila cu placerea din creier, in acest caz, opioide si dopamina. Oamenii dezvolta o toleranta la zahar, asa ca au nevoie de o cantitate mai mare pentru a se simti bine. Studiile pe sobolani au aratat ca acestia prezentau anxietate, frisoane si clantanitul dintilor cand nu mai primeau zahar. 4. Zaharul te face un zombie infometat de energie Atunci cand ai nevoie de energie, mananci repede o bomboana de ciocolata si ai rezolvat problema. Studiile arata insa ca dureaza doar 30 de minute ca energia sa-ti scada acolo unde era initial, iar tu vei intra intr-un cerc vicios pentru ca vei avea din nou nevoie de ceva care sa-ti dea energie. Oamenii de stiinta au mai aratat ca zaharul favorizeaza, de asemenea, si eliberarea serotoninei, un hormon al somnului. 5. Te deprima Poate ca ne-am obisnuit sa consumam zahar ca sa ne simtim bine, dar nu obtinem decat un efect opus. Un studiu publicat in Public Helath Journal a urmarit 9.000 de persoane pentru a vedea legatura dintre depresie si consumul de dulciuri si de alimente fast food. Dupa 6 ani, cei care mancau fast food si dulciuri aveau un risc cu 40% de a face depresii fata de ceilalti care incercau sa se fereasca de aceste tentatii. 6. Iti provoaca riduri Zaharul ataca proteinele din sange si da nastere unor invadatori care afecteaza calitatea colagenului si elastinei, doua componente care tin pielea ferma si elastica. In plus, zaharul dezactiveaza enzimele naturale ale corpului, ceea ce inseamna ca ii permite soarelui sa treaca mai usor, imbatranind pielea.