Afinele sunt un superaliment, nu doar pentru ca au cei mai multi antioxidanti, dar si pentru ca te ajuta sa slabesti, combat cancerul si mai au si un gust delicios. Pe scurt, sunt medicamente naturale. 1. Au mai multi antioxidanti pe portie decat oricare alt fruct, leguma, condiment si iarba aromatica Rolul antioxidantilor este de a proteja celulele de efectele radicalilor liberi, adica acele substante chimice care provin de la toxinele din mediu sau din procesul de digerare, prin care organismul obtine energie. Prezenta radicalilor liberi este asociata cu slabirea sistemului imunitar, dar si cu afectiuni precum boli de inima, de ficat, sau chiar si cancer. 2. Iti asigura aproape in intregime necesarul de vitamina C O portie de afine iti asigura aproape 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Acestea au 14 miligrame de vitamina C per cana. Vitamina C este foarte importanta pentru ca iti mentine sistemul imunitar sanatos, ajuta la formarea colagenului si contribuie la mentinerea sanatatii gingiilor si a ochilor. 3. Ajutor de nadejde in curele de slabire Pe langa faptul ca 100 de grame de afine inseamna 60 de calorii, adica pot fi consumate cu incredere de catre persoanele care tin cure de slabire, aceste fructe activeaza genele de slabire, gratie catehinelor gasite in componenta lor. Descopera beneficiile dietei cu suc de afine! 4. Mentin sanatatea creierului Oamenii de stiinta de la Departamentul de Agricultura din Statele Unite ale Americii au facut studii de aproape un deceniu despre efectele pe care afinele le au asupra animalelor. Rezultatele au aratat ca afinele au prevenit sau chiar au reversat pierderea memoriei la sobolanii mai batrani. Cercetatorii care au realizat un studiu asupra 9 persoane au descoperit ca cei care au primit suc de afine au inregistrat rezultate mai bune la testele de memorie, decat cei care au primit o bautura cu efect placebo. Acest studiu se afla in desfasurare. 5. Imbunatatesc sanatatea inimii Un studiu recent sugereaza ca afinele, dar si capsunile, pot reduce risculi de boli ale inimii in cazul femeilor, gratie continutului mare de antocianine. Potrivit studiului, femeile care consuma trei sau mai multe portii de afine pe saptamana sau de capusni isi pot reduce riscul de boli de inima. 6. Lupta impotriva cancerului Mai multe studii realizate pe celule umane sau pe animale de laborator au aratat ca afinele reduc sansele de cancer la san, colon, esofag sau intestinul subtire. Inca se realizeaza cercetari despre puterile de vindecare ale afinelor din acest punct de vedere, insa rezultatele partiale sunt promitatoare. Foto: Hepta.