9 trucuri care fac mancarea mai sanatoasa

9 trucuri care fac mancarea mai sanatoasa
Sa mananci sanatos nu e chiar foarte simplu cu atatea tentatii in jur, insa, nu trebuie sa citesti manuale de nutritie ca sa ai o stare mai buna de sanatate, este suficient si doar sa incerci sa reduci pe cat posibil numarul de alimente nesanatoase pe care le consumi zilnic. Stiai ca poti sa faci mancarea mai nutritiva cu cateva trucuri? 
 
Iata mai jos cateva idei despre cum sa faci mancarea mai sanatoasa:

1. Nu spala orezul
 
Orezul isi pierde foarte multe elemente nutritive prin spalare, asadar nu-l mai spala inainte sa-l fierbi. Daca l-ai cumparat vrac, atunci e suficient sa-l treci printr-o apa si sa nu exagerezi cu clatirea lui.
 
2. Fructele consuma-le ca atare, nu in sucuri
 
Daca vrei sa beneficiezi de fibrele din fructe, atunci n-ar trebui sa le consumi sub forma de sucuri. Sucurile iti aduc doar mult zahar si prea putini nutrienti.

3. Fierbe morcovii intregi
 
Stiai ca morcovii au mai multi nutrienti daca sunt gatiti decat daca sunt consumati cruzi? De asemenea, daca ii gatesti intregi, ei isi pastreaza mai bine proprietatile nutritive.
 
4. Depoziteaza legumele broccoli intr-o punga gaurita
 
Daca gauresti punga in care tii buchetele de broccoli, atunci vei avea cu 125% mai multi antioxidanti decat daca inchizi punga ermetic.
 
5. Pune in salate suc de lamaie
 
Stiai ca fierul din spanac, broccoli sau kale se absoarbe mai bine daca adaugi lamaie? Vitamina C din lamaie, lime sau portocala ajuta la o mai buna asimilare a fierului. 
 
6. Mananca variat la toate mesele
 
Vitaminele si mineralele depind unele de altele sa se absoarba, cu cat combini mai multe alimente la masa cu atat mai bine. Ai grija sa eviti prajeala si combinatiile de carbohidrati. Despre combinatiile alimentare am scris mai multe aici.
 
 
7. Foloseste mereu la salate ulei de masline extravirgin
 
Uleiul de masline regleaza presiunea arteriala, scade nivelul colesterolului, controleaza nivelul glucozei in sange si imbunatateste digestia. Pentru a beneficia de proprietatile uleiului de masline, foloseste-l cat mai mult in salate si nu la gatit.
 
8. Consuma rosiile mai mult gatite decat crude
 
Stiai ca daca mananci rosii crude primesti doar 4% din antioxidantul numit licopen, pe care aceste alimente il au de oferit? Conform unor cercetari publicate in International Journal of Food Science and Nutrition, licopenul din rosiile crude este absorbit mai greu de organism, spre deosebire de licopenul din rosiile gatite care se absoarbe mult mai usor.


9. Nu mai praji ceapa
 
Nu mai e un secret pentru nimeni ca prajeala creste colesterolul. Desi ea contribuie la gustul mancarii si o face mai buna, incearca sa nu mai prajesti ceapa si sa o lasi in ulei doar sa se inmoaie.