5 ingrediente care fac mancarea mai sanatoasa

5 ingrediente care fac mancarea mai sanatoasa

Daca te pasioneaza sa gatesti sanatos, e bine de stiut ca sunt cateva ingrediente care vor transforma mancarurile pe care le gatesti intr-unele foarte sanatoase. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fii deschis(a) la experimente. Care sunt aceste ingrediente?

1. Ghimbirul
Indiferent daca faci sosuri, sucuri sau tocanite, ghimbirul se integreaza perfect. Ghimbirul poate fi pisat impreuna cu usturoiul si adaugat in sosuri sau pe fripturi. Potasiul, magneziul, cuprul, manganul si vitamina B6 sunt cele mai importante elemente nutritive prezente in ghimbir. In mod traditional si istoric, consumul de ghimbir a fost mereu asociat cu efectele pozitive pe care le aduce sistemului gastro-intestinal. De asemenea, ghimbirul lupta impotriva celulelor care produc cancerul colorectal, dar si alte tipuri de cancere, amelioreaza artrita reumatoidala si este recomandat ca remediu pentru gripa si raceala.

2. Ardeiul iute
Nu degeaba mananca asiaticii foarte mult ardei iute, acesta are proprietati anti-cancerigene. Il puteti combina cu orice tip de mancare, fie ca e vorba de sosuri, ciorbe, salate, tocanite, fripturi sau mancaruri la cuptor. Ardeiul iute contine capsaicina, care are multa vitamina A si C. Vitamina C protejeaza celulele de oxidare si de boli, vitamina A apara ochii de deteriorarea cauzata de inaintarea in varsta, iar potasiul regleaza presiunea sanguina. Capsaicina apara si de artrita si alte boli inflamatorii. Nu in ultimul unele studii au aratat ca ardeiul iute intensifica arderea caloriilor si stimuleaza metabolismul. Asadar, de ce sa nu mananci ardei iute? Face bine la metabolism si stimuleaza activitatea cardiaca.

3. Usturoiul
Usturoi zilnic, usturoi oricand, usturoi in mancare la cuptor sau proaspat! Usturoiul contine alicina si seleniu, doi compusi care ajuta la curatarea ficatului, dar si la prevenirea cancerului. De asemenea, ajuta la activarea enzimelor care duc la eliminarea toxinelor. Este recunoscut ca unul dintre cele mai puternice remedii naturale cand vine vorba de raceli si bacterii. Alicina, un compus care se gaseste in usturoi, are proprietati antiinflamatorii, scade colesterolul, intareste imunitatea si imbunatateste circulatia sangelui. Este indicat sa adaugam usturoi crud la orice tip de salata si sa-l folosim intens atunci cand facem legume la gratar, plita incinsa sau sotate.



4. Uleiul de masline

Uleiul de masline trebuie consumat zilnic in salate. De ce? Uleiul de masline actioneaza ca regulator al presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange si poate fi un protector chiar si in anumite tipuri de cancer. Acidul oleic prezent in uleiul de masline creste colesterolul bun (HDL), transportand colesterolul rau (LDL) spre ficat pentru a fi eliminat. Reduce astfel riscul de infarct sau al altor afectiuni arteriale, fiind si un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism.

5. Semintele de chia
Semintele de chia nu au un gust pregnant, astfel incat pot fi amestecate cu o multime de alte alimente. Le poti adauga in salate si chiar supe. O singura portie iti ofera antioxidanti, proteine, fibre, zinc, fier si acizi grasi omega 3. In patru linguri pline de seminte de chia sunt numai 140 de calorii. Semintele de chia reduce inflamatiile, trateaza anxietatea si depresia si poate incetini procesul de imbatranire. Cum se mananca? Presara semintele de chia in iaurt, salate, bauturi si lapte sau consuma-le impreuna cu cereale. Semintele de chia amestecate cu apa, lapte sau alt lichid, sunt solutia pentru ingrosarea piureurilor, a sosurilor pentru salate, a supelor, budincilor si a prajiturilor.