Daca nu ai tinut pana acum o dieta de detoxifiere, n-ar fi rau sa incepi una. Dietele de detoxifiere sunt concepute cu scopul de a elimina toxinele din organism si de a imbunatati tranzitul intestinal. Efectul de pierdere in greutate, care vine la pachet cu detoxifierea, nu ar trebui sa constituie factorul esential in luarea deciziei de a tine o astfel de dieta, factorul esential trebuie sa fie sanatatea. Semnele cele mai comune ca ai nevoie de o detoxifiere sunt oboseala, problemele de digestie, lipsa permanenta de energie si ingrasarea nejustificata. Dieta de detoxifiere trebuie tinuta de cel putin de doua ori pe an, primavara si toamna tarziu. Ideal ar fi sa fie tinuta o asemenea dieta in fiecare anotimp, deoarece ea creste rezistenta naturala a organismului in fata bolilor, stimuleaza metabolismul si da stralucire pielii. Dieta de detoxifiere trebuie sa dureze cel mult zece zile, astfel incat sa nu existe carente nutritionale. In ceea ce priveste aportul caloric, acesta variaza intre 1200 de calorii si 1400 de calorii. Daca ai probleme de sanatate, daca esti insarcinata sau alaptezi, daca ai probleme metabolice grave, insuficienta hepatica, insuficienta renala sau diabet, dieta este interzisa. O regula importanta a dietei de detoxifiere este ca in fiecare dimineata cu 10-15 minute inainte de micul dejun sa bei un pahar mare cu apa calduta cu lamaie. Cum decurge dieta de detoxifiere de 7 zile? Prima zi. Aportul caloric din prima zi nu trebuie sa depaseasca 1200 de calorii. In aceasta zi mesele trebuie sa ti le combini din urmatoarele alimente: 1 pahar cu suc de fructe natural, un smoothie de verdeturi, un pahar de suc de patrunjel, un pahar de iaurt, o salata de legume, o felie de paine integrala, salata verde cu ce legume iti plac, o supa de broccoli. Este recomandat sa bei ceai verde neindulcit si foarte multa apa. A doua zi. Aportul caloric creste usor la 1300. La micul dejun: o portie de fructe proaspete (mere, pere, mango, struguri, citrice) sau doua felii de paine integrala unse cu avocado, un iaurt, 2 morcovi. La masa de pranz: un kiwi, o salata de legume (morcovi, telina, ridichi, sfecla rosie, rosii cherry stropite cu ulei de masline), la care se adauga 150 de grame de legume (pregatite la aburi) peste care se adauga un catel de usturoi zdrobit si o lingura de ulei de masline. Iar de baut ceai din plante sau apa. La cina: o banana si 100 de grame de cereale integrale cu lapte de soia simplu sau cu iaurt. Nu uita sa bei multa apa. A treia zi. In aceasta zi te limitezi tot la 1300 de calorii. Micul dejun este acelasi din ziua a doua. Gustare: un mango mare sau o banana. La pranz: 150 de grame de legume amestecate (inclusiv salata creata, menta proaspata, ceapa, rosii, ardei gras, spanac, fasole verde, cu suc de lamaie si ulei de masline), o supa de broccoli. Sau: un cartof copt (in coaja), 50 grame branza slaba cu o ceapa tocata si un catel de usturoi, o salata verde. De baut: smoothie de legume verzi. Cina este una usoara: o salata verde cu linte rosie sau verde. Daca pana la culcare ti se face foame rau poti consuma un pahar cu iaurt amestecat cu cereale integrale si o lingurita cu miere. Citeste si Top 6 sucuri pentru detoxifiere. Ziua a patra este ziua in care vei consuma mai ales orez brun. Aportul caloric nu depaseste, de asemenea, 1300 de calorii. In aceasta zi vei bea numai apa. La micul dejun se va consuma un bol de orez brun cu legume, la pranz un bol de orez brun cu o salata cu multe verdeturi, dar si telina, broccoli, morcovi, rosii, varza. La cina, este musai sa consumi tot un bol mic de orez brun cu o portie de ciuperci la cuptor, fierte sau fripte. Intre mese pot fi consumate nuci, migdale si caju. A cincea zi. In aceasta zi se vor consuma 1200 de calorii. La micul dejun vei manca la fel ca in cea de-a doua zi. La pranz: salata de legume (conopida, broccoli, morcovi, ceapa, varza rosie, tocata si fasole verde), cu ulei de masline, lamaie, cateva stafide si patru nuci. Sau: un cartof copt, umplut cu 75 de grame spanac (pregatit la aburi si tocat marunt) cu doua lingurite de ulei de masline, un catel de usturoi. La cina: 75 de grame de branza amestecata cu un paharel de iaurt consumata cu o portie de mamaliga. Intre mese sunt permise fructele si migdalele. A sasea zi. In penultima zi de dieta, aportul caloric nu depaseste 1300 de calorii. Meniul pentru micul dejun este acelasi ca din ziua a doua. La pranz: o banana, 150 de grame de salata amestecata (rosii, ardei rosu, morcovi, ceapa, castravete, un catel de usturoi, salata verde, spanac, rucola, avocado), cu suc de lamaie, ulei de masline si tarhon. Sau: o portie de naut fiert stropit cu ulei de masline, amestecat cu ceapa si verdeturi. La cina: o salata mare de verdeturi cu linte si o supa de legume. A saptea zi. In aceasta zi aportul caloric este de 1400. Micul dejun este cel din cea de-a doua zi. La pranz: 2 cartofi fierti si pastrav cu patrunjel tocat fin, ceapa, rosii, seminte de pin, acoperit cu felii de lamaie, cu un pic de ulei de masline. Pestele se gateste in folie de aluminiu. Meniul pentru cina: o portie mare de broccoli, un iaurt si o salata verde. Intre mese poate fi consumat grapefruit. Revenirea la dieta normala se face treptat, pentru a se evita ingrasarea. Citeste si 5 reguli pentru o detoxifiere corecta.