Daca ti-a explodat ceva pana acum la microunde si ti-a umplut peretii de sos rosu, nu esti singura care a patit acest lucru. Microundele au fost inventate pentru lenesii de noi, care vor sa pregateasca ceva de mancare in 2 timpi si 3 miscari. Numai ca nu poti baga chiar orice la microunde. Unde e limita si ce risti daca o depasesti, afli imediat. Internetul este plin de filmulete cu oameni care au pus la microunde vrute si nevrute de la rosii, oua, plastic, pepene pana la sapun. Voi sa nu faceti ca ei, caci altfel va treziti intr-o situatie demna de un thriller de categoria C. Cam ca in filmuletul de mai jos: Tot ce trebuie sa stiti atunci cand folositi un cuptor cu microunde este ca, desi e fantastic cand e vorba de incalzit mancare rapid, cand pui in el ce nu trebuie, lucrurile tind sa explodeze. Daca stii sa il folosesti si nu esti amatoare de experimente, poti face lucruri minunate cu el. Poti coace un cartof in cateva minute la microunde sau poti face prajituri in cani. Microundele sunt prietenele tale cele mai bune daca nu treci linia rosie si incepi sa introduci in ele lucruri care pot exploda. 1. Cutiile cu mancare chinezeasca Au ajuns cu o ora intarziere si s-a racit putin mancarea? Orice ai face, nu baga cutiile la microunde. Fa un efort si pune preparatele intr-o farfurie pe care sa o introduci in cuptor sau mananca totul rece. Persoanele temerare care au pus cutiile din carton la microunde au reusit sa le dea foc. De ce? Din cauza ambalajului care contine componente ce fac flama in microunde. 2. Pungile de mancare Stiti banala punga din hartie in care va luati sandwich-ul la job? Sa nu va treaca prin cap sa o bagati in cuptorul cu microunde. Nu e chiar atat de inocenta pe cat pare. Microundele si pungile de plastic sau hartie nu sunt deloc compatibile. Medicii sustin ca, la temperaturi ridicate, acestea iau pur si simplu foc. Cine ar vrea sa aiba de a face cu o flacara in cuptorul cu microunde? 3. Ambalajele de iaurt Ambalajele de unica folosinta, asa cum sunt cele de iaurt, margarina sau smantana, nu au ce cauta in cuptoarele cu microunde. La temperaturi ridicate se pot contorsiona sau chiar topi, situatie care duce la eliberarea de substante chimice in mancarea ta. 4. Ouale Nu te lasa pacalita de ce vezi pe internet, chiar nu poti sa fierbi oua la microunde. Daca incerci, nu vei reusi decat sa iti asiguri minute bune de curatat fiecare coltisor al cuptorului pe care isi va lasa galbenusul oul pe care l-ai supus chinurilor fierbinti. 5. Fructele Exista cateva fructe care fac fata mai bine temperaturilor ridicate. Multe dintre ele insa vor exploda. Stim sigur ca strugurii explodeaza cand sunt pusi la microunde. La fel se intampla si cu smochinele. 6. Folia de aluminiu Fie ca acopera o farfurie, fie ca ati pus o felie de prajitura pe ea, folia de aluminiu nu se comporta bine in microunde. De ce? Din cauza metalului pe care il contine, care va lua foc. 7. Nu porni microundele fara sa pui nimic in cuptor De ce? Explicatia e simpla si nu lasa loc de intors: va exploda cuptorul. Din moment ce nu exista nici o mancare care sa absoarba microundele, acestea vor ajunge sa fie absorbite de cuptor insusi si pana la explozie mai ramane un pas.